Corecția nasului – ce merită să știi despre această operație?

Nasul este, fără îndoială, una dintre cele mai expuse părți ale feței. Când privești „drept în ochii” cuiva, observi nasul persoanei respective – forma sau dimensiunea acestuia. Nu este de mirare că această parte a corpului este supusă tot mai des corecțiilor, precum operatia de rinoplastie. 

Un nas plăcut este, fără îndoială, unul dintre visele liniștite ale tuturor. La urma urmei, aspectul său poate afecta frumusețea și percepția unei persoane. De aici și popularitatea crescândă a tratamentelor care vizează schimbarea înălțimii, lățimii sau proporției nasului.

Cu toate acestea, merită să îți dai seama că toate calificările pentru acest tip de tratament pot fi diferite: – fiecare caz este considerat individual. Nasul poate fi operat din cauza anomaliilor congenitale, a leziunilor post-traumatice sau a altor tipuri de leziuni. Ultimul motiv este cel cosmetic. Deci, dacă te lupți, de exemplu, cu problema tulburărilor de simetrie, a curburii septului sau a oaselor nasului, estetica se retrage în fundal. Mai important în acest caz este îmbunătățirea permeabilității sistemului respirator și, astfel, creșterea calității vieții pacientului.

Consultare și calificări

Indiferent de cauză, corecțiile nasului sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 16 ani. Până atunci, toate structurile sunt pe deplin formate. Procedura este precedată în mod obligatoriu de o consultație chirurgicală inițială.

În timpul acesteia, specialistul evaluează posibilitățile și sfera operației planificate în contextul nevoilor și așteptărilor individuale ale pacientului. Conversația este, de asemenea, o oportunitate de a răspunde la orice întrebări, de a risipi îndoielile și de a furniza informațiile necesare – adaugă specialiștii. 

În acest moment, vei fi informat, printre altele despre necesitatea întreruperii preparatelor pentru subțierea sângelui cu o săptămână înainte de procedură, pentru a opri consumul de alcool și fumatul. Toate acestea pot contribui la un risc crescut de evenimente adverse – cum ar fi sângerări, infecții sau vindecarea prelungită a rănilor.

Cursul operației

Corecțiile nasului se efectuează sub anestezie generală, în care se efectuează chirurgie plastică atât a părților osoase cât și a cartilajului nasului. Forma sa este modificată prin incizii chirurgicale din partea mucoasei nazale.

Efectul tăierii sau adăugării de os și cartilaj (preluat din ureche sau coastă) este de a reduce sau mări structurile de susținere și, în consecință, de a schimba aspectul. Cu toate acestea, merită să îți dai seama că pielea nu este tăiată în timpul operației, astfel încât – de exemplu la fumători – în ciuda minimizării cartilajului și a schelelor osoase, țesutul excesiv al pielii poate face ca nasul să pară prea mare.

În general, însă, pielea se micșorează în timp, ceea ce îi reduce vizual cantitatea. Managementul postoperator este important aici. Nasul este acoperit (panglicile unse se apasă de vasele deteriorate și susțin cartilajul și scheletul osului nasului), iar un pansament rigid este pus pe exterior pentru a imobiliza nasul.

Procesul de vindecare va fi accelerat cu siguranță de utilizarea compreselor reci, evitarea efortului sau exercițiile, precum și renunțarea la fumat și consumul de alcool. De obicei, cele mai mari inconveniente trec în primele 3-4 zile, iar revenirea la viața normală, cu condiția să nu existe contraindicații suplimentare, poate avea loc după aproximativ 2 săptămâni.

Indiferent de acest lucru, cu siguranță nu trebuie să uiți că reconstrucția completă a nasului durează aproximativ șase luni. Prin urmare, în tot acest timp ar trebui să urmezi recomandările medicilor – numai că acest lucru îți va garanta un aspect al nasului așa cum ai visat întotdeauna.

Articolul Corecția nasului – ce merită să știi despre această operație? apare prima dată în Stiri Zilnic.