Dulceață de caise

Mod De Preparare

Rețeta de dulceață de caise este una delicioasă și, cu puțină atenție, poate păstra atât aroma minuantă, cât și culoarea caiselor. În funcție de preferințe, se poate face dulceață de caise întregi, cu sâmburi sau fără.  Orice variantă ați alege, vă veți bucura de un desert parfumat.

O altă modalitate de a da un gust deosebit rețetei de dulceață de caise este să păstrezi sâmburii.  Apoi, poți să adaugi miezul acestora aproape de final, când dulceața este gata. În acest caz, poți renunța chiar și la esența de migdale, pentru că dulceața va avea o aromă minunată. Sâmburii de caise se aseamănă atât la formă, cât și la gust, cu migdalele.

Cum se face dulceață de caise

  1. Se spală bine caisele şi se aleg fructele coapte și parfumate, dar care sunt în stare bună, fără lovituri sau porțiuni stricate. Se scot sâmburii și, dacă dorim îi putem păstra, sparge și folosi miezul lor pentru un plus de aromă naturală de caise.
  2. Într-o oală de aproximativ 7-8 litri se pun caisele cu zahărul şi zeama de lămâie, peste care se adaugă o cană de apă. Este important ca oala în care fierb caisele să fie înaltă, pentru că dulceața se va umfla și riscul să dea pe foc este destul de mare. Oala se pune la foc mic timp de aproximativ 50 de minute.
  3. Atunci când facem dulceață de caise trebuie să amestecăm constant, dar cu mare atenție, pentru a nu zdrobi fructele.
  4. Pentru a vedea când dulceața este legată, se pune o picătură din compoziția din oală pe o farfurioară şi dacă stă ca o bobiţă este gata. Dacă se întinde și este încă foarte fluidă, se mai lasă la fiert.
  5. Cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc, se poate adăuga miezul sâmburilor de caise, îi vor da un gust special.
  6. După ce s-a luat dulceaţa de caise de pe foc se mai lasă maximum 5 minute, iar mai apoi se va pune în borcane sterilizate. Acestea se întorc cu gura în jos până se răcesc.

Alte rețete delicioase cu caise: