Cand se recomanda detartrajul si ce beneficii ofera acesta?

Oamenii ar trebui sa mearga la dentist periodic, chiar daca nu se confrunta cu vreo afectiune stomatologica. Aceste consultatii periodice au un rol profilactic si ajuta la prevenire si chiar identificarea unor probleme dentare inca din faze incipiente. 

De asemenea, in cadrul acestor consultatii pot fi efectuate si proceduri de detartraj, care au rolul de a imbunatati starea de sanatate a danturii si chiar de a infrumuseta aspectul dintilor. 

In ce situatii se recomanda procedura de detartraj? 

In general, este recomandat sa se efectueze detartrajul la o perioada de aproximativ 6 luni, adica la fiecare consultatie stomatologica profilactica. Totusi, daca este necesar, aceasta procedura poate fi realizata ori de cate ori este nevoie. 

Adesea, detartrajul este insotit si de alte proceduri stomatologice, in vederea efectuarii unei igienizari dentare profesionale. Aceasta este necesara atat pentru eliminarea depunerilor de tartru de la nivelul gingiilor – principalul factor care determina aparitia bolilor parodontale – cat si pentru curatarea petelor de pe smalt, ceea ce ofera dintilor un aspect curat si mai alb. 

Care sunt beneficiile procedurii de detartraj? 

Cu toate ca exista o serie de mituri legate de procedura de detartraj, cum ar fi o crestere a sensibilitatii dentare, aceasta ofera numeroase beneficii pacientilor care apeleaza la ea. Important este insa faptul ca aceasta sa fie realizata corect, de medici dentisti cu experienta. Unele dintre beneficiile pe care detartrajul le ofera sunt urmatoarele: 

  • Este o procedura rapida si nedureroasa 

Cum teama de durere este unul dintre principalii factori pentru care oamenii amana vizita la medicul stomatolog, este important de mentionat inca de la inceput ca procedura de detartraj este una nedureroasa si care se realizeaza rapid – poate dura intre 15 si cel mult 60 de minute. 

  • Opreste avansarea bolilor gingivale 

Deoarece aparitia bolilor gingivale este favorizata de depunerile de tartru, prin eliminarea acestora, parodontoza poate fi prevenita sau, daca este deja prezenta, avansarea sa poate fi oprita. 

  • Curata complet dintii si gingiile 

Detartrajul este o solutie foarte eficienta de curatare si igienizare a cavitatii bucale, motiv pentru care si dintii vor parea mai albi si mai stralucitori. 

  • Cariile dentare pot fi prevenite sau identificate mai usor 

Printr-o curatare profesionala si eficienta a dintilor se mentine sanatate acestora si se previne aparitia cariilor. De asemenea, pe parcursul unei astfel de proceduri stomatologice pot fi identificate si carii in stadii incipiente, care nu ar fi putut fi observate altfel, ceea ce va face tratarea acestora mai rapida, mai usoara si mai putin costisitoare. 

Articolul Cand se recomanda detartrajul si ce beneficii ofera acesta? apare prima dată în Stiri Zilnic.