Cum alegi corect anvelopele – toate detaliile de care trebuie să ţii cont

Alegerea anvelopelor nu este o sarcină ușoară. Este destul de greu pentru conducătorii auto să navigheze între toate ofertele, toate mărcile și toate prețurile! Trebuie amintit însă, că alegerea unei anvelope reprezintă o decizie vitală pentru siguranţa pe carosabil. În acest sens, specialiştii din industria auto vorbesc despre criteriile care trebuie luate în considerare la achiziționarea anvelopelor noi,  oferind sfaturi esențiale pentru a face alegerea corectă. Care sunt aceste criterii?

Ce anvelopă pentru ce vehicul?

Înainte de a începe căutarea anvelopelor, trebuie definit tipul de vehicul pe care urmează să fie  montate. Pare evident, dar merită amintit. Într-adevăr, ar fi neplăcut să se achiziționeze un model care să nu se potrivească maşinii. 

Există 3 categorii de anvelope:

  • Anvelopa de vară : este cea mai utilizată și, prin urmare, cea mai vândută. Funcționează bine atunci când temperatura depășește 7 ° C. Are un cauciuc robust, rezistent la căldură ridicată.
  • Anvelopă de iarnă : este potrivită pentru condiții de iarnă (zăpadă, îngheț, gheață) și temperaturi foarte reci. Cauciucul său rămâne flexibil în ciuda frigului. Este utilizată în general între sfârșitul lunii octombrie și sfârșitul lunii martie. 
  • Anvelopă all season : are performanța unei anvelope de vară și a unei anvelope de iarnă. Este un compromis bun între cele două, dar nu are calități mari pentru un sezon sau altul. Este o anvelopă medie, potrivită pentru climă temperată.

Alegerea corectă a dimensiunii anvelopei

Aceste dimensiuni sunt amplasate pe peretele lateral al anvelopelor vechi și au următoarea formă: 165/60 R15 77 H sau lățime, înălțime, diametru, indicele de încărcare și indicele de viteză. Aceste indicații sunt esențiale dacă nu se doreşte achiziţionarea unor anvelope noi prea mici sau prea mari. 

Alegerea modelului în funcție de stilul de şofat

Cele mai bune anvelope sunt cele care se potrivesc șoferului. Se vor alege în funcție de nevoile acestuia. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să se definească ce tip de driver este. Conduce liniștit? Are o maşină sport puternică? Circulă adesea pe autostrăzi? 

De exemplu, șoferii care circulă în oraş nu au nevoie de o anvelopă de teren. De asemenea, cei care doresc o anvelopă versatilă și fiabilă, pot analiza topul anvelopelor all season pentru îndeplinirea nevoilor.

Șoferii care rareori folosesc drumuri dificile sau care locuiesc într-o regiune temperată pot păstra anvelope all season pe tot parcursul anului. Este însă preferabil să existe 2 seturi de anvelope, unul pentru vară și unul pentru iarnă, pentru a maximiza performanța maşinii și a reduce consumul de combustibil.

O anvelopă pentru fiecare sezon

Anvelopă de vară, de iarnă sau all season? O anvelopă este aleasă în funcție de climatul unei regiuni, dar și în funcție de sezon. După cum s-a menţionat anterior, este recomandată schimbarea anvelopelor de două ori pe an, optând pentru anvelopele de iarnă și de vară. Cu toate acestea, persoanele care trăiesc în general la temperaturi foarte reci își vor păstra anvelopele de iarna mai mult timp.

Articolul Cum alegi corect anvelopele – toate detaliile de care trebuie să ţii cont apare prima dată în Stiri Zilnic.