Care sunt semnele care îți spun că ai putea avea nevoie de ochelari

Sunt numeroase semne care îți spun că ai putea avea nevoie de ochelari. Pentru a trata eficient viciile de refracție sau afecțiunile oculare, aflate la debut, este bine să mergi la un control optometric. Specialistul poate stabili un diagnostic corect, oferind, în același timp, tratamentul adecvat pentru corectarea deficiențelor și prevenirea agravării complicațiilor pentru vedere.

Vedere neclară

Viciile de refracție – miopia, hipermetropia, astigmatismul, prezbiopia – sunt de regulă cele care determină vederea încețoșată.  Aceste afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. În urma unui control optometric, specialistul îți poate spune când trebuie să porți ochelari, pentru corectarea tulburărilor de vedere cu care te confrunți.

Vederea neclară nu îți permite să vezi detaliile obiectelor, apropiate sau la distanță. Acest simptom poate fi temporar sau permanent și poate afecta unul sau ambii ochi. Este un semn care nu trebuie ignorat, deoarece poate indica diverse afecțiuni sau probleme de sănătate.

Ochi obosiți sau dureroși

Oboseala oculară poate fi adesea un semn al suprasolicitării vizuale. Aceasta poate apărea în urma unor activități care necesită concentrare vizuală intensă, cum ar fi cititul, lucrul la computer sau utilizarea intensă a dispozitivelor digitale. Semnele specifice ale oboselii oculare includ senzația de arsură, înroșirea ochilor sau vederea încețoșată.

Dureri de cap frecvente

Durerile de cap frecvente pot fi un semnal de alarmă că există o problemă cu vederea. Aceasta se întâmplă deoarece, în cazul în care există o tulburare de vedere nediagnosticată, ochii sunt obligați să lucreze mai mult pentru a compensa deficiența, ceea ce poate duce, în timp, la oboseală oculară și, implicit, la dureri de cap.

Vedere dublă sau strălucire în jurul obiectelor

Vederea dublă, cunoscută și sub denumirea de diplopie, se referă la observarea a două imagini ale aceluiași obiect simultan. Halourile, pe de altă parte, sunt inele de lumină care apar în jurul unei surse de lumină, precum farurile mașinilor sau becurile.

Există multe cauze posibile pentru aceste simptome, inclusiv viciile de refracție. Asemenea probleme de vedere pot face ca lumina care intră în ochi să nu fie focalizată corect, permițând astfel formarea de imagini duble sau halouri. Mai mult, aceste simptome pot fi semnele unor probleme mai grave, cum ar fi cataracta, glaucomul sau chiar o afecțiune neurologică. Optează pentru ochelari de vedere conform recomandărilor specialistului și poartă-i corect!

Dificultăți în condiții de iluminare scăzută

Vederea deficitară în condiții de lumină scăzută sau noaptea, cunoscută și sub numele de nictalopie, este o problemă care poate afecta multe persoane. Conurile din retină permit vizualizarea culorilor și a detaliile în lumină puternică, în timp ce bastonașele ajută vederea în condiții de lumină scăzută sau întuneric. Însă, în unele cazuri, acest proces nu funcționează corect, ceea ce poate duce la dificultăți de vedere în condiții de iluminare redusă sau noaptea.

Simptomele specifice ale acestei probleme includ vederea neclară a indicatoarelor de circulație, dificultatea de a distinge obiectele în întuneric și halouri în jurul surselor de lumină. 

Tensiune oculară sau senzație de uscăciune oculară

Poți experimenta o varietate de simptome, inclusiv o senzație de presiune în ochi, de arsură sau mâncărime, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată sau dificultate în a deschide ochii. Este important să înțelegi că acestea nu sunt doar neplăceri temporare, ci pot indica probleme de vedere mai grave.

Există multe cauze potențiale pentru aceste simptome, inclusiv timpul petrecut în fața ecranelor, mediul uscat, anumite medicamente sau boli ale ochilor.

Înroșirea sau iritația frecventă a ochilor

Suprasolicitarea vizuală, provocată de activități precum cititul, lucrul la computer sau vizionarea televizorului pentru perioade îndelungate, favorizează iritația ochilor. Lumina puternică sau expunerea directă la soare pot de asemenea să cauzeze înroșirea ochilor. Alergiile, infecțiile oculare sau purtarea lentilelor de contact pot să ducă la înroșirea sau iritarea ochilor. 

Consultul oftalmologic este esențial în cazul în care înroșirea sau iritarea ochilor persistă. Ca tratament pentru această problemă, dacă vrei independență și o experiență mai bună, alege din gama de lentile de contact de la Lensa.ro, varianta potrivită nevoilor. 

Simptomele prezentate în acest material pot varia de la o persoană la alta. Un examen ocular complet, efectuat de un optometrist, va stabili tipul de corecție optică necesar și dioptriile aferente. Purtarea ochelarilor încă de la debutul semnelor care anunță deficiențe oculare, contribuie la gestionarea eficientă a vederii și la menținerea sănătății ochilor. 

Surse de informare:

Do I Need Glasses? – https://www.healthline.com/health/do-i-need-glasses, Accesat 13.11.2023

Keep an Eye on Your Vision Health – https://www.cdc.gov/visionhealth/resources/features/keep-eye-on-vision-health.html, Accesat 13.11.2023

Articolul Care sunt semnele care îți spun că ai putea avea nevoie de ochelari apare prima dată în Stiri Zilnic.