Viitorul muncitorilor fără facultate – Top 3 meserii sigure în următorii 10 ani

A apus demult era în care viitorul profesional era puternic influențat de diploma de studii. În prezent, dedicarea, profesionalismul și capacitatea de adaptare sunt mult mai valoroase în ochii angajatorului decât studiile superioare. Desigur, multe din meseriile ușoare asigură un venit atractiv și fără ca angajatul să absolve cursurile unei instituții de învățământ. 

Cu toate acestea, piața oferă doritorilor cursuri de recalificare sau reconversie profesională. Acestea sunt ideale pentru persoanele care doresc să avanseze în meseria lor, astfel încât să atingă un nivel superior de pregătire și implicit, un loc mai bun în cadrul firmei pentru care lucrează. 

Care sunt meseriile de care societatea va avea nevoie chiar și peste câteva decenii? 

Ce șanse are un muncitor fără facultate să-și asigure sursa de venit peste 10 ani de acum încolo? 

  • Meseria de bucătar 

Domeniul HoReCa este și va fi o sursă de joburi atât pentru liceeni, cât și pentru persoanele adulte care doresc să facă o carieră aici. Dacă există dorință de învățare, pasiune și rezistență la condițiile de lucru, atunci oportunitățile vin de la sine. Directorii de hoteluri, pensiuni sau restaurante pun la dispoziția angajaților cursuri de pregătire pentru perfecționare în prestarea serviciilor. Cursurile de calificare pentru meseria de bucătar sunt o investiție de tip win-win, atât pentru angajator, cât și pentru angajat. 

Primul pas este identificarea persoanelor cu înclinație către acest domeniu. Procesul de recrutare de forță de muncă din Nepal prin Work Finder oferă business-urilor șansa de a colabora cu lucrători dornici să se remarce în România. Arta culinară se numără printre pasiunile la care asiaticii excelează fără doar și poate. De asemenea, abilitățile conversaționale, cunoașterea limbii engleze sau rezistența la condiții de muncă dificile se numără printre atuurile care îi deosebesc în ochii angajatorului. 

  • Meseria de mecanic auto 

O altă meserie nemuritoare și care duce lipsă de personal este cea de mecanic auto. Sunt rari mecanicii auto care au absolvit o facultate. Majoritatea fie au urmat cursurile unei școli de meserii, fie s-au format în cadrul cursurilor de specialitate. În orice caz, un bun mecanic trebuie să evolueze odată cu tehnologia și să se plieze pe cerințele pieței. În acest sens, firmele oferă cursuri pentru avansare în carieră sau concedii plătite în cadrul cărora angajații să dobândească noi cunoștințe pentru un nivel superior în această meserie. 

  • Meseria de barman-ospătar 

Această specializare implică absolvirea unui curs de calificare. Avantajul e că se poate învăța practicând meseria, efectiv. Jobul de barman-ospătar este vânat în mod special de liceeni, studenți sau persoane venite din Asia care doresc o muncă sezonieră și nu numai. 

De regulă, persoanele tinere sau cele provenite din Asia sunt extrem de bine văzute în cadrul acestui job. Energia, firea deschisă cu diferite tipuri de clienți sunt câteva dintre plusurile prin care se remarcă în mod deosebit aceste categorii. O persoană calificată are șanse enorme să participe la extinderea business-ului și implicit la fidelizarea de noi clienți. Realizarea celor mai creative cocktail-uri, cafele cu design fantezist sau tricks cu recipientele sunt câteva dintre tehnicile care îmbunătățesc imaginea business-ului. 

În concluzie, printre meseriile viitorului se află și câteva exemple clasice. 

Chiar dacă absolvenții cu studii superioare sunt tot mai puțini ori s-au orientat către țările din afară pentru a obține un job, variante încă există. Persoanele din țările asiatice sunt tot mai dornice să se stabilească în România, unii chiar definitiv. Mulți dețin deja cunoștințe în domeniile enumerate. În plus, firea lor descurcăreață, deprinderea de a munci în condiții grele și respectul pentru șefi îi transformă în angajați de bază în domenii unde mereu va fi nevoie de forță de muncă. 

Sursa foto: unsplash.com 

Articolul Viitorul muncitorilor fără facultate – Top 3 meserii sigure în următorii 10 ani apare prima dată în Stiri Zilnic.