Sustenabilitatea in domeniul ambalajelor: ce poti face ca antreprenor si ce rol are un OIREP?

In prezent, reglementarile in ceea ce priveste raportarea deseurilor de ambalaje, reciclarea si valorificarea acestora pana la tintele prevazute in legislatia de mediu, au devenit un aspect esential in dezvoltarea unei afaceri conforme. Sustenabilitatea in domeniul ambalajelor reprezinta o preocupare comuna la nivel global. Pentru a se asigura ca se conformeaza cerintelor intr-o continua schimbare, companiile care produc ambalaje trebuie sa fie mereu conectate la evolutia reglementarilor in acest domeniu, urmarind modificarile de pe pietele lor de interes si implementand procese prin care abordeaza aceste cerinte. Iata ce trebuie sa faci ca antreprenor si cum te poate ajuta un OIREP in acest sens.

Atributiile antreprenorilor in sustinerea sustenabilitatii in domeniul ambalajelor 

Presiunea de a reduce deseurile de ambalaje a crescut foarte mult in ultimii ani, de aceea este esential pentru antreprenori sa fie constienti de ritmul accelerat al dezvoltarii reglementarilor, deoarece nerespectarea acestora ar putea duce la impunerea unor penalitati. Legislatia de mediu are ca scop principal limitarea efectelor negative a ambalajelor, atat asupra mediului, cat si asupra sanatatii umane. Asadar, exista reguli foarte stricte privind selectarea, depozitarea si reciclarea ambalajelor indiferent ca esti producator, importator sau alt operator economic care genereaza din activitate deseuri de ambalaj. 

Majoritatea reglementarilor fac referire la aspecte precum: 

  • specificatiile ambalajului (compozitia, dimensiunea si greutatea);
  • atributele ambalajelor (un exemplu este reciclabilitatea acestora); 
  • etichetarea si trasabilitatea ambalajelor;
  • lantul ambalajelor, de la aprovizionare pana la eliminare, incluzand aici si sistemele de colectare si sortare si stabilirea obiectivelor de reutilizare sau reciclare. 

Fara indoiala, intregul proces se va face cu pasi greoi, mai ales atunci cand nu exista persoane care sa fie la curent cu reglementarile in vigoare si cu schimbarile care apar pe parcurs. Tocmai de aceea, o varianta mult mai usoara este sa apelezi la un OIREP de ambalaje cum este ECOSynergy.ro. Aceasta este o Organizatie de Implementare a Raspunderii Extinse a Producatorului, care ajuta operatorii economici sa raporteze cantitatile de ambalaje, sa le recicleze si sa le valorifice pana la tintele prevazute in legislatia de mediu. 

Care este rolul unui OIREP? 

Producatorii, importatorii sau operatorii economici care genereaza deseuri de ambalaje trebuie sa aloce o mare parte din timp activitatilor de raportare, documentare sau contractare cu firmele de reciclare. Aici intervine rolul unui OIREP. Mai exact, acesta iti poate fi de folos in realizarea urmatoarelor sarcini: 

  • Raportarea cantitatilor de ambalaje pe care firma ta le produce; 
  • Achitarea taxelor pentru Fondul de Mediu in cazul in care nu este reciclata cantitatea corespunzatoare de ambalaje;
  • Eficientizarea intregului proces de implementare a reglementarilor in vigoare prin realizarea transferului de responsabilitate; 
  • Eliminarea riscurilor financiare legate de eventualele penalitati, in cazul in care compania nu indeplineste obligatiile fata de mediu; 

Asadar, evolutia constanta, viteza cu care intra in vigoare si complexitatea reglementarilor privind durabilitatea necesita o monitorizare atenta din partea companiilor din lantul valoric al deseurilor de ambalaje. In acelasi timp, antreprenorii sunt nevoiti sa dobandeasca o intelegere aprofundata a implicatiilor pentru propriile afaceri si pentru clienti si sa ia masurile necesare. De aceea, un OIREP are un rol esential, ocupandu-se de intreg procesul, dar si de consultanta de mediu, in functie de specificul activitatii tale. Astfel, vei fi sigur ca iti indeplinesti toate obligatiile impuse prin lege si ca ai parte de sprijinul necesar pentru un business de succes. 

Sursa foto: pexels.com 

Articolul Sustenabilitatea in domeniul ambalajelor: ce poti face ca antreprenor si ce rol are un OIREP? apare prima dată în Stiri Zilnic.