Urechi de lemn

Urechile de lemn sunt un ingredient de nelipsit în bucătăria asiatică. Ele pot fi transformate într-o garnitură extrem de savuroasă de către oricine.

Urechile de lemn sunt un tip de ciuperci denumite științific Auricularia auricula-judae, iar în popor urechi de lemn sau urechile lui Iuda. Cea din urmă denumire ar veni din povestea care spune că Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus Hristos, s-a spânzurat de un soc, copac pe care cresc urechile de lemn.

Aceste ciuperci cresc atât pe lemnul viu, cât și pe cel putrezit. Au o culoare închisă, care variază de la maroniu la negru, iar textura lor este ușor elastică, fiind foarte diferită de ceea ce suntem obișnuiți în bucătăria românească.

Urechile de lemn sunt o garnitură gustoasă și fac casă bună cu multe preparate din bucătăria chinezească, de la puiul Shanghai la tăițeii cu susan.

  1. Ciupercile se hidratează timp de șase ore în apă rece.
  2. Ciupercile hidratate se scurg de apă și se taie în bucăți.
  3. Se taie morcovul în felii subțire.
  4. Se curăță usturoiul și se taie în bucățele mici.
  5. Se încinge uleiul și se adaugă morcovii și usturoiul.
  6. Se lasă cam 2-3 minute, apoi se adaugă ciupercile.
  7. După aproximativ 5 minute, se adaugă sosul de soia și piperul.
  8. Se mai lasă câteva minute, până ciupercile încep să se înmoaie, iar între timp se pregătește o soluție din amidon și apă.
  9. Soluția de amidon cu apă se adaugă peste ciuperci și se amestecă bine aproximativ un minut sau până sosul începe să se îngroașe.
  10. Urechile de lemn sunt gata și pot fi servite ca atare sau ca garnitură lângă alte preparate.

Foto: 123rf.com