Cozonac fără frământare

Pe cât de delicios este cozonacul, pe atât de mult poate să dureze să îl pregătești. Dacă vrei o rețetă rapidă, fără frământare, aceasta este perfectă.

Cozonacul este un tip de pâine dulce specific României, Republicii Moldova și Bulgariei. Se pregărește la sărbătorile mari – Paște, Crăciun, Revelion – și uneori la zilele de naștere.

Pentru a pregăti cozonac fără frământare, ai nevoie de ingredientele pentru un cozonac clasic, însă tehnica implică ceva mai puțin efort din partea ta.

  1. Cu câteva ore înainte, asigură-te că scoți toate ingredientele din frigider, pentru a fi la temperatura camere.
  2. Separă albușurile de gălbenușurile a 5 ouă. Bate albușurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, nuca și praful de cacao.
  3. Separat, cerne făina. Fă o gropiță în centrul ei și înăuntru pune drojdia, laptele cald și două linguri de zahăr.
  4. Cât drojdia se activează, vreme de aproximativ 10 minute, topește untul. Mai apoi, adaugă peste făină gălbenușurile separate mai devreme, zahărul rămas, esența de rom, coaja rasă, uleiul, un praf de sare și untul topit, amestecând totul foarte bine.
  5. Aluatul care rezultă trebuie să fie elastic. Nu se frământă, ci se acoperă cu o folie sau un prosop de bucătărie și se lasă într-un loc cald, timp de o oră.
  6. Când este gata, împărțim aluatul în patru foi, le întindem și le ungem cu umplutura de nucă și cacao și stafide, apoi le rulăm. Mai apoi, împletim câte două astfel de rulouri și le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  7. Mai lăsăm o oră ambii cozonaci, pentru a mai crește la temperatura camerei. Mai apoi, îi ungem cu ou bătut și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
  8. Cozonacii sunt gata după aproximativ 40-50 de minute. Opțional, poți alege să îi pudrezi cu zahăr la final.

Sursa foto – 123rf.com