Înghețată de casă

Dacă te-ai săturat de înghețata din comerț, poți foarte simplu să îți faci tu propriul desert răcoritor, cu doar câteva ingrediente.

  1. Încălzește laptele, zahărul, sarea și jumătate din cantitatea de smântână într-o cratiță.
  2. Taie păstaia de vanilie în două și adaugă în laptele de pe foc semințele, apoi și păstaia.
  3. După ce zahărul s-a topit, ia de pe foc cratița, acoper-o cu un capac și las-o deoparte pentru 30 de minute.
  4. Într-un bol încăpător, bate cele șase gălbenușuri. Încet, toarnă peste ele compoziția care a stat la răcit și amestecă bine.
  5. Când noul amestec este omogen, toarnă-l într-o cratiță și pune-o la încălzit, la foc mediu. Amestecă în mod constant, până când crema se îngroașă, apoi ia de pe foc.
  6. Pune într-un bol mare restul de smântână și acoperă cu o strecurătoare acest bol. Prin strecurătoare, toarnă crema încălzită mai devreme. Adaugă extractul de vanilie și amestecă bine.
  7. Lasă crema la răcit, apoi toarn-o în cuva mașinii de făcut înghețată și prepar-o în funcție de instrucțiunile mașinii.
  8. Dacă nu ai mașină de făcut înghețată, toarnă amestecul într-un recipient care se poate închide ermetic și pune-l la congelator. În primele trei ore, trebuie ca din jumătate în jumătate de oră să scoți recipientul și să amesteci bine în înghețată, pentru a evita formarea cristalelor de gheață. Mai apoi, mai lasă înghețata cel puțin încă două ore la congelator.
  9. Cu cel puțin un sfert de oră înainte de a servi înghețata, scoate-o de la congelator. Servește-o simplă sau cu orice topping-uri îți trec prin minte: fructe, frunze de mentă, biscuiți, siropuri.

Sursa foto – 123rf.com