5 tratamente naturale împotriva infecţiilor urinare

Dacă ai avut vreodată o infecţie urinară, cu siguranţă ştii şi cât de neplăcute sunt simptomele care o însoţesc. Remediile naturale au eficienţă dovedită în ameliorarea acestei chinuitoare afecțiuni. Iată care sunt acestea și cum se administrează!  

Infecţiile urinare sunt cauzate de diverse bacterii, cea mai frecvent implicată în apariţia lor fiind E.coli (Escherichia coli). O astfel de infecţie poate să apară la nivelul oricăreia dintre organele sistemului urinar – vezica urinară (cistită), rinichi (pielonefrită) sau uretră (uretrită). În cazul bărbaţilor, infecţiile prostatei se numesc prostatite. 

Cauzele infecțiilor urinare

Oricine poate face o infecţie urinară. Totuşi, femeile sunt mai expuse, din motive anatomice. La ele, uretra este mai scurtă şi mai aproape de zona anală şi de vagin. Implicit, bacteriile cu această localizare pot ajunge mai uşor către tractul urinar. La menopauză, femeile pot face mai des infecţii urinare, din cauza modificării pH-ului vaginal, în contextul scăderii nivelului estrogenului.

Alţi factori favorizanţi ai infecţiilor urinare sunt: contactele sexuale (predispun la înmulţirea bacteriilor la nivel local), unele afecţiuni congenitale ale tractului urinar, blocajele la nivelul urinar-renal, imunitatea slăbită şi folosirea unor metode contraceptive precum diafragma şi spermicidele.

Ce simptome au infecţiile urinare

Semnele şi simptomele frecvente ale infecţiilor urinare sunt:

o   durere sau usturime la urinare;

o   nevoia de a merge des la toaletă;

o   senzația că vezica nu s-a golit complet;

o   urină tulbure sau cu sânge (hematurie);

o   stare generală de rău;

o   dacă apar şi febra, durerile de spate, greaţa şi vărsăturile, este foarte posibil ca infecţia urinară să fie localizată la nivelul rinichilor.  

Cum gestionezi acasă o infecţie urinară

Este indicat să acţionezi de la primele simptome ale infecţiei urinare, dacă vrei să scapi repede și cu bine de această problemă. Netratate corespunzător, aceste infecţii prezintă risc mai mare de recidivă, precum şi de complicaţii (pielonefrită). Există câteva remedii naturale care te ajută să ameliorezi simptomele.

1.    Hidratează-te corespunzător

Când te confrunţi cu o infecţie urinară, este important să nu uiţi de hidratare! Apa contribuie la diluarea germenilor din vezica urinară şi la eliminarea lor. Consumul suficient de apă, de 2 litri pe zi, ajută la curăţarea tractului urinar.

2.    Bea ceaiuri din plante medicinale

Sunt numeroase plante indicate în ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare. În acest caz, sunt eficiente plantele cu acţiune diuretică (favorizează eliminarea urinei), antiseptică şi antispastică. Iată câteva exemple:

– Coada-şoricelului este o plantă cu acţiune antiseptică, datorită uleiului volatil cu azulene. Infuzia se prepară din 2 linguri de plantă la 500 ml de apă fierbinte. Se consumă de-a lungul unei zile.

– Mătasea de porumb are efect diuretic şi uşor antispastic. Infuzia se prepară din 1 linguriţă de mătase de porumb (uscată) la 250 ml de apă fierbinte. Se pot bea 2-3 căni pe zi.

– Alte plante medicinale pe care le poţi consuma sub formă de infuzii, dacă te confrunţi cu infecţii urinare, sunt: merişorul, mesteacănul, coada-calului, strugurii-ursului, codiţele de cireşe, fructele de ienupăr, muşeţelul, păpădia, pătrunjelul, afinul.

3.    Uleiurile esenţiale – cele mai puternice antibiotice naturale

Poți ameliora simptomele infecției urinare și cu ajutorul uleiurilor esențiale. Sunt considerate cele mai puternice antibiotice naturale. Şovârvul conţine un ulei esenţial bogat în carvacrol şi timol, fiind primul recomandat pentru aparatul urinar. Scorţişoara are proprietăţi antibacteriene și antispastice, cimbrul are efect antibacterian și contribuie la apărarea naturală a organismului. Pentru a fi mai ușor de administrat, de consumat, dar și de dozat, poți folosi aceste uleiuri în cadrul capsulelor Biomicin Urinar de la Fares. Produsul conţine uleiuri esenţiale de şovârv, de scorţişoară, de cimbru, precum şi extract uleios de salvie.

4.    Consumă suc de merişoare

Una dintre plantele cu efecte benefice în ameliorarea infecţiilor urinare este merişorul. Fructele acestuia, merişoarele, sunt renumite pentru calităţile antiseptice la nivel urinar sau renal. Anumiți compuși din merişoare (proantocianidinele) au acţiune antibacteriană, prevenind ataşarea E.coli de suprafaţa interioară a vezicii urinare şi a tractului urinar. Dacă te confrunţi cu infecţii urinare recidivante, bea mai des, în viața de zi cu zi, suc natural de merişoare.

5.    Nu amâna mersul la baie

Când ai o astfel de infecţie, urinarea poate fi un adevărat chin. Însă trebuie să ştii că, prin abţinerea de la micţiune, se înmulţesc şi bacteriile implicate în apariţia infecţiilor urinare. Aşadar, bea multe lichide și mergi la baie când simţi nevoia. Totodată, se recomandă micţiunile şi înainte şi după raporturile sexuale, din acelaşi motiv: prevenirea multiplicării bacteriilor.

Niciodată nu aștepta ca o infecție urinară să treacă de la sine. Te chinui inutil și riști complicații. Luând măsuri corecte, din timp, simptomele pot fi ameliorate în doar o zi. Totuși, tratamentul trebuie dus până la capăt, pentru a fi sigur că bacteriile sunt complet distruse și nu te vei confrunta cu o recidivă a infecției.

Articolul 5 tratamente naturale împotriva infecţiilor urinare apare prima dată în Stiri Zilnic.