Top 5 lucruri pe care să le faci pentru a-ți întreține cât mai bine gazonul

Gazonul poate schimba cu siguranță aspectul curții tale și îți oferă posibilitatea de a petrece un timp cât mai plăcut în aer liber, alături de familie și de prietenii tăi. Însă, chiar de la începutul plantării acestuia, trebuie să îi oferi o îngrijire ceva mai specială, tocmai pentru a te asigura că acesta va crește așa cum trebuie și că nu se va usca.  

Iată cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea parte de un gazon întreținut cât mai bine: 

1.     Asigură-te că are parte de o irigare corespunzătoare

La fel ca la orice plantă, este necesar ca gazonul tău să fie udat corespunzător tocmai pentru a se menține cât mai sănătos. Astfel, alege să-l uzi dimineața sau seara, imediat după ce soarele apune, tocmai pentru a nu-l arde. În acest fel, apa va  ajunge la rădăcini și-l va hrăni. În funcție de temperaturile de afară, poți să-l uzi o dată la două zile sau chiar în fiecare zi dacă este foarte cald. Însă nu uita că o irigare excesivă poate avea efecte negative asupra acestuia. 

2.     Taie corect gazonul

Unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să-l faci atunci când îngrijești un gazon este să îl tai corespunzător. La fiecare tăiere, e necesar să nu iei mai mult de o treime din înălțime, tocmai pentru a se regenera cât mai bine. Alege să folosești o mașină de tuns iarba automată sau un alt model de calitate, pentru a evita ruperea firului de iarbă. 

3.     Scapă de buruieni și de dăunători

Cu siguranță nu-ți dorești ca buruienile să-și facă apariția prin gazonul tău, mai ales că se răspândesc extrem de rapid și pot compromite aspectul acestuia. Astfel, pentru a le îndepărta sau pentru a preveni apariția acestora, folosește un erbicid pentru combaterea buruienilor, cum ar fi cel de pe hectarul.ro. Monitorizează cu atenție acest aspect și asigură-te că iei măsuri preventive împotriva dăunătorilor.

4.     Fertilizează gazonul

Hrănirea gazonului cu nutrienții potriviți este esențială pentru creșterea sănătoasă a ierbii. Utilizarea unui îngrășământ echilibrat, potrivit sezonului și tipului de gazon, poate face minuni pentru culoarea și densitatea ierbii tale. Este recomandat să începi fertilizarea în primăvară, când gazonul începe să crească activ și să continui în tot sezonul cald.

5.     Fă găuri de aerisire

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci pentru a te asigura că gazonul tău va avea o viață cât mai lungă este să faci câteva găuri în pământ, de dimensiuni mici, tocmai pentru a permite nutrienților să ajungă la rădăcina plantei. 

În concluzie, întreținerea unui gazon frumos și sănătos necesită atenție, răbdare și puțină muncă, dar rezultatele vor fi pe măsură. Ține cont de pașii menționați anterior și, cu siguranță, îngrijirea va fi mult mai ușoară. 

Sursa foto: pexels.com

Articolul Top 5 lucruri pe care să le faci pentru a-ți întreține cât mai bine gazonul apare prima dată în Stiri Zilnic.