Ce trebuie să știi despre alăptare?

Alăptarea, ca și sarcina și nașterea, se numără printre subiectele care au generat discuții aprinse în rândul femeilor. Dacă unele au avut experiențe plăcute, ușoare, pentru altele lucrurile au avut un parcurs mai sinuos, de aceea trebuie să ai în vedere faptul că fiecare persoană este unică, motiv pentru care n-ar trebui să te simți copleșită de informațiile pe care le primești.

Creierul bebelușului, organismul și sistemul imunitar se dezvoltă în primele 1000 zile de viață, începând chiar din momentul în care a fost conceput. Din acest motiv, nutriția din această perioadă poate influența sănătatea și starea de bine a acestuia pe termen lung.

Potrivit UNICEF (1), până la șase luni, bebelușul nu are nevoie de alte alimente, laptele matern având nutriții necesari pentru a se dezvolta. Odată cu începerea diversificării, însă, este recomandată alăptarea complementară până la vârsta de doi ani, ceea ce va duce la dezvoltarea lui armonioasă din punct de vedere psihic, cognitiv și emoțional.

Ce trebuie să știi despre alăptare, descoperă mai jos!

Cum se modifică sânii în timpul sarcinii?

Încă din timpul sarcinii, sânii tăi se pregătesc pentru alăptare. Glandele responsabile de producerea laptelui încep să se dezvolte, iar hormonii precum estrogen, progesteron și prolactină joacă un rol important în pregătirea sânilor pentru a hrăni copilul.

Totodată, pe măsură ce sarcina avansează, sânii devin mai mari. Areola, zona din jurul sfârcului, capătă o culoare maronie. Iar acestea sunt semne care indică faptul că hormonii își îndeplinesc funcțiile, organismul fiind pregătit pentru a produce lapte.

Când trebuie să începi alăptarea?

Potrivit WebMD (2), alăptarea trebuie să înceapă cât mai repede după nașterea bebelușului. Ideal, potrivit medicilor, ar fi să încerci să-l hrănești încă din prima oră după naștere.

Cei mai mulți dintre bebeluși sunt în stare alertă și foarte curioși în primele două ore de viață, ceea ce ar putea să facă acest proces mai ușor. În caz contrar, însă, dacă este obosit sau neinteresat să mănânce, trebuie să insiști, căci va ajuta sânii să producă mai mult lapte. Totodată, pentru a spori lactația poți opta pentru ceaiuri sau suplimente alimentare pe care le găsești în orice farmacie online, acestea având rolul de a ajuta producerea de lapte. 

Ce trebuie să știi despre producția laptelui matern?

Laptele matern este produs în mod natural. Cu cât mai des alăptezi, cu atât vei produce o cantitate mai mare de lapte. Acesta trece, însă, prin trei stadii, și anume:

  • în primele cinci zile de viață ale bebelușului, vei produce colostru, un lichid de culoare galbenă sau portocalie, cu o densitate groasă, fiind bogat în nutrimente esențiale.
  • în zilele 5-14 de alăptare, laptele va crește în cantitate. Astfel sânii tăi vor fi mai mari, căci laptele suferă modificări, colostrul transformându-se în așa numitul lapte tranzițional.
  • după a 14-a zi, însă, laptele produs va fi matur. Acesta va avea o consistență mai lichidă și va conține o cantitate mare de nutrimente, care sunt eficiente pentru a hrăni bebelușul.

Cum știi că bebelușul a primit o cantitate suficientă de lapte?

Multe dintre femei se tem că nu vor reuși să-și alăpteze bebelușul așa cum trebuie sau că acesta nu va primi o cantitate suficientă de lapte. Dacă bebelușul tău suge corect, însă, și-l alăptezi la fiecare două-trei ore, atunci organismul tău va produce o cantitate suficientă de lapte.

Ca să știi cu siguranță că acesta este hrănit suficient, poți să ai în vedere și anumite detalii, precum:

  • greutatea copilului – poți să-l cântărești periodic, ca să vezi dacă crește în greutate sau nu;
  • schimbi 6-8 scutece ude pe zi.

Dacă totuși ești îngrijorată pentru bebelușul tău, dacă ești de părere că nu îl alăptezi corect, nu ezita să apelezi la un pediatru sau la un consultant în lactație.

Așadar, alăptarea este un proces unic, dar complex, ce aduce beneficii atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Concret, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (3), alăptarea ajută la crearea acelei legături unice între mamă și bebeluș, dar, totodată, reduce riscul de cancer și de diabet de tip II și sporește procesul de recuperare. 

În cazul bebelușului, însă, laptele matern îi oferă vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și ajută la întărirea sistemului imunitar, prevenind apariția multor afecțiuni. Totuși, trebuie să știi că atunci când treci prin momente delicate și ai nevoie de îndrumare poți apela cu încredere la un consultant în alăptare, care te poate ajuta cu soluții care îți vor ușura acest proces. 

Bibliografie:

  1. https://www.unicef.org/rosa/stories/what-new-parents-need-know-about-breastfeeding
  2. https://www.webmd.com/parenting/baby/features/breastbreastfeeding_basics
  3. https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_1 

Articolul Ce trebuie să știi despre alăptare? apare prima dată în Stiri Zilnic.