Cum sa actionezi eficient in cazul unui incendiu la locul de munca?

Incendiul, indiferent de locul de unde provine, reprezinta un pericol iminent pentru persoanele aflate in apropiere. Cel mai important, in aceste cazuri, este pastrarea calmului. Adrenalina si nervii sunt reactii naturale care pot duce la un risc mai mare. In cazul unui la locul de munca trebuie sa se actioneze rapid si in siguranta. 

Tocmai de aceea instruirea SSM la locul de munca este foarte importanta, activitate pentru care angajatorii pot investi in perfectionarea unor angajati din cadrul companiei sau pot apela la servicii SSM oferite de firme specializate. 

In cadrul procesului de instruire va fi desemnata o persoana responsabila cu situatiile de urgenta, care trebuie sa cunoasca planul de evacuare si sa stie masurile de siguranta si instructiunile in caz de incendiu. Aceasta persoana va fi definita in planul de urgent elaborat in cadrul planului de prevenire a riscurilor profesionale al fiecarei intreprinderi.

Cum ar trebui sa se reactioneze in caz de incendiu la locul de munca? 

Multi oameni se tem de situatiile de urgenta care pot aparea la locul de munca, motiv pentru care se pot intreba „ce facem in caz de incendiu la locul de munca”. Raspunsul la aceasta intrebare il are fie persoana responsabila cu situatiile de urgenta, fie cea care se ocupa de instruirea SSM din cadrul companiei.   

In caz de incendiu, este esential ca fiecare angajat sa stie cum sa dea alarma, sa evacueze cladirea si sa faciliteze interventia pompierilor. In acest scop, toata lumea trebuie sa fie familiarizata cu instructiunile de siguranta si cu planul de evacuare al unitatii. 

Se efectueaza frecvent exercitii pentru a permite tuturor angajatilor sa dobandeasca automatismele in cazul unei situatii reale si sa ajunga la punctul de adunare. In functie de marimea, specificitatile, riscurile si configuratia unitatii, se poate oferi o formare suplimentara specifica.  

Cu toate acestea, prevenirea si combaterea incendiilor nu pot fi improvizate, fiind esential ca toata lumea sa fie formata in organizarea luptei impotriva incendiilor si sa dispuna de instructiunile specifice unitatii in care se afla. De aceea, procesul de instruire SSM este esential. 

Articolul Cum sa actionezi eficient in cazul unui incendiu la locul de munca? apare prima dată în Stiri Zilnic.