Cand este necesara o extractie dentara?

O extractie molar este una dintre cele mai comune proceduri stomatologice si, din pacate, este o operatiune ireversibila de cele mai multe ori. Un dinte permanent odata scos, va trebui inlocuit cat mai curand cu un dinte artificial, sub forma de implant dentar sau sub forma de punte, respectiv proteza in momentul in care sunt mai multi dinti lipsa. Sunt mai multe motive pentru care o persoana isi poate pierde un dinte si unele dintre cele mai comune sunt urmatoarele:

Un traumatism care distruge dintele si radacina

In cazul in care, in urma unui traumatism, este distrusa doar coroana dentara, dar radacina ramane intreaga, aceasta poate fi folosita pentru a fixa un bont protetic pe ea. In felul acesta dintele, sau ce a mai ramas din el, va fi salvat. 

Dar atunci cand este distrusa si radacina, dintele trebuie sa fie scos si in acest caz, dupa ce se cicatrizeaza zona si atunci cand medicul considera ca gingia este perfect vindecata, dintele poate fi inlocuit.

O carie profunda care afecteaza si radacina dintelui

Cariile profunde, care ajung sa afecteze si radacinile, in sensul ca le perforeaza si le separa in mai multe parti, pot duce la pierderea dintelui afectat. Pentru a evita aceasta problema este recomandat sa se faca vizite periodice la medicul stomatolog si sa fie tratate problemele din timp, astfel incat sa se conserve durata de viata a dintelui. 

Molari de minte impactati sau crescuti stramb

Molarii de minte care sunt impactati sau care cresc stramb pot pune la randul lor mai multe probleme. Pot deplasa dintii si chiar ar putea sa genereze si alte probleme, inclusiv parodontoza atunci cand spatiile dintre dintii miscati devin locul potrivit pentru a se dezvolta bacterii. Adaugand la toate acestea si durerea aferenta, se poate trage concluzia ca acesti molari ar trebui sa fie eliminati cat mai curand posibil. 

Acestea sunt cele mai comune motive pentru care dintii sunt scosi si este foarte important ca ori de cate ori pacientul se regaseste intr-o astfel de situatie, sa apeleze la ajutorul medicului imediat, inainte ca problema sa se agraveze.

Articolul Cand este necesara o extractie dentara? apare prima dată în Stiri Zilnic.