Dulceață de afine

Dulceața de afine este este un desert delicios, pe care îl poți savura ca atare, sau în combinație cu clătite, papanași, prăjituri și gogoși.

Afinele se numără printre cele mai gustoase fructe de pădure. Aroma lor dulce-acrișoară le face irezistibile. Mai mult, sunt și foarte sănătoase. Conțin un cocktail de vitamine (A, C, E și K) și alte substanțe (fier, calciu, zinc și fosfor), necesare unui organism sănătos. Afinele conțin și cantități considerabile de fibre, ceea ce le face să fie un aliat pentru tranzitul intestinal sănătos.

Dacă vrei să faci o dulceață de afine gustoasă la tine acasă, nu ai nevoie decât de afine proaspete și zahăr, în raport de 2 la 1.

  1. Curăță afinele de impurități și spală-le bine cu apă, de mai multe ori.
  2. Pune-le într-o oală și acoperă-le cu zahăr. Lasă-le o oră sau mai mult la macerat, într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.
  3. După ce au stat la macerat, pune-le la fiert la foc mic și așteaptă un sfert de oră, timp în care afinele vor începe să fiarbă. Nu uita să amesteci, altfel riști să se prindă dulceața de fundul vasului.
  4. După ce au început să fiarbă, mai lasă-le puțin, apoi ia-le de pe foc.
  5. Strecoară afinele de siropul format cu ajutorul unei strecurători. Siropul îl pui apoi înapoi la fiert.
  6. Lași să fiarbă pentru încă vreun sfert de oră, timp în care elimini spuma care se formează la suprafață cu ajutorul unei linguri sau palete.
  7. Adaugi înapoi în sirop afinele și mai lași compoziția la fiert pentru aproximativ 10 minute.
  8. Ia dulceața de pe foc și las-o câteva minute să se răcească puțin. Toarn-o apoi în borcane sterilizate și acoperă-le cu un prosop gros până se răcesc.
  9. Lasă borcanele în cămară și bucură-te oricând poftești de delicioasa dulceață de afine.

Foto – 123rf.com