Baba ganoush – salată de vinete orientală

Baba ganoush/ghanouj/ mutabbal sau, pe scurt, salată de vinete orientală/arăbească. Un aperitiv delicios și ușor de făcut, cu un iz ușor afumat și parfumat. Iată cum obții consitența cremoasă de baba ganoush – salată de vinete orientală!

Salata de vinete orientală, denumită și baba ganoush, este foarte des consumată în restaurantele cu specific. Este un preparat ușor, dar sățios și extrem de gustos. Surpriza este că se poate prepara foarte ușor și acasă, din doar câteva ingrediente principale. Mai jos îți spunem pas cu pas cum să faci baba ganoush – salată de vinete orientală.

1. Tapetează cu folie de aluminiu tava mare de aragaz. Spală vinetele și taie-le în jumătăți. Aşează jumătăţile de vinete, unse cu ulei pe partea din interior. Lasă-le la copt 40 de minute şi apoi la răcit alte 15 minute.

2. Cu o linguriţă scoate miezul copt al fiecărei jumătăţi de vânătă. Mărunţeşte cu furculiţa sau cu tocătorul special/blenderul.

3. Adaugă și restul ingredientelor: pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat, sare şi piper şi 2 linguri de ulei. Amestecă bine până obții o pastă omogenă.

4. Lasă să se răcească în mod natural, la temperatura camerei.

Baba ganoush este rețeta care poate fi servită alături de lipii proaspete și fierbinți, mai ales în zilele în care ținem post.

Baba ganoush - salată de vinete orientală

Baba ganoush – salată de vinete orientală

Salata de vinete orientală poate fi consumată simplă, ca atare, sau decorată cu pătrunjel proaspăt și semințe de rodie. Deasupra presară puțin ulei de măsline sau ulei de susan și puțină boia de ardei dulce ori afumată.