Cum tratăm escarele acasă? O întrebare des întâlnită în activitatea îngrijirilor la domiciliu!

Escarele, cunoscute și sub numele de ulcere, leziuni de presiune sau ulcere de decubit, reprezintă o problemă frecventă, în special la persoanele în vârstă, persoanele paralizate sau persoanele care sunt imobilizate la pat. Pot afecta semnificativ sănătatea și calitatea vieții unei persoane, iar în unele cazuri pot pune chiar viața în pericol. Pentru a trata escarele, prevenirea este importantă. Tratamentul escarelor după apariție variază în funcție de stadiul și profunzimea rănii. Dacă îți dorești să afli mai multe detalii cu privire la cauzele, simptomele și metodele de tratament pentru escare, îți prezentăm toate informațiile necesare!

În continuarea articolului, vei afla de ce apar escarele, tipurile de escare și planurile de tratament existente!

Escarele constituie o problemă care poate duce la probleme grave. Leziunile sunt de obicei localizate pe pielea care acoperă zonele osoase ale corpului (călcâie, glezne, șolduri, coccis etc.) și provoacă durere și disconfort. Cu apă și săpun, poți curăța ulcerațiile în faza inițială și le poți acoperi cu o loțiune de protecție împotriva umezelii. Este posibil să fie nevoie de asistență medicală atunci când escara devine mai complicată. Asistentele medicale, sau chiar medicii chirurgi în cazul escarelor severe, pot curăța rana cu soluție salină și apoi o pot acoperi cu un bandaj special. Este posibil să trebuiască să iei antibiotice dacă o rană se infectează. În ce constă un serviciu de tratare a escarelor la domiciliu și alte detalii poți afla pe site-ul TruMed.ro, dar și în continuare:

▪ În ce constă tratarea escarelor la domiciliu?

Tratarea poate dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni, în funcție de gradul escarei, iar starea pacientului este foarte importantă. Pacientul beneficiază de asistență în confortul casei și rămâne în siguranță. Rezolvarea cererilor va avea loc în aceeași zi sau în ziua următoare. 

▪ Ce tipuri de escare pot fi tratate acasă?

În funcție de severitatea simptomelor, escarele sunt grupate în diferite grupuri. Stadiul întâi este cel mai simplu. Cel mai grav este stadiul IV.

Stadiul I: O zonă de piele înroșită, dureroasă, care nu se albește la digitopresiune, fiind indiciul unei posibile escare. Pielea poate fi fermă sau moale, caldă sau rece.

Stadiul II: Rănile deschise sau bășicile apar pe piele. Este posibil ca zona care se află în jurul rănii să fie roșie și iritată.

Stadiul III: Pielea dezvoltă acum un crater. Este afectat țesutul subcutanat. Grăsimea corporală din crater poate fi vizibilă.

Stadiul IV: Ulcerul de presiune a devenit atât de profund încât afectează mușchii, oasele și uneori tendoanele și articulațiile.

În cazul escarelor de stadiu III sau IV, tratamentul la domiciliu este efectuat de personal specializat (îngrijitoare, asistente medicale sau chirurgi).

▪ Unde apar frecvent escarele?

În general, escarele pot apărea în orice parte a corpului. Cu toate acestea, zonele cu cel mai mare risc sunt cele care se află deasupra unei proeminențe osoase, ce nu prezintă suficient țesut adipos subcutanat. Ca urmare, zonele sacrale, zona calcaneană (călcâiul), trohanterul mare (șoldul) și maleolele (părțile laterale ale gleznelor) sunt cele mai frecvente zone de apariție. Aceste zone sunt responsabile pentru aproximativ 95% dintre escare.

În plus față de efectele directe ale presiunii, există și riscul apariției forțelor de fricțiune. Aceste forțe afectează în special zona șezutului, de exemplu atunci când pacientul este tras într-o nouă poziție în loc să fie ridicat sau atunci când acesta alunecă pe pat din cauza unui sprijin insuficient al picioarelor.

De obicei, bătrânii se confruntă cu escarele atunci când sunt imobilizați la pat, dar această problemă poate apărea și la adulți tineri, care ajung să nu se mai poată mișca din cauza unor probleme de sănătate. Aceste persoane au nevoie de supraveghere continuă, astfel încât persoanele care le îngrijesc să fie atente la semnele care ar putea indica ulcere de decubit sau alte complicații.

Sursa foto: freepik.com

Articolul Cum tratăm escarele acasă? O întrebare des întâlnită în activitatea îngrijirilor la domiciliu! apare prima dată în Stiri Zilnic.