5 soluții de îngrijire a mobilierului de exterior pentru o rezistență mai bună

Poate cel mai aspectuos tip de mobilier de exterior, cel din lemn este și unul care necesită o atenție sporită în ce privește întreținerea. Expunerea constantă la razele soarelui poate cauza decolorarea lemnului, iar umiditatea îl poate umfla. La exterior, mobilierul din lemn este mai susceptibil la dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, se murdărește mai repede și se poate deteriora mai ușor din cauza factorilor mecanici. 

Cum îl poți îngriji eficient pentru a-i menține cât mai mult timp aspectul impecabil? Îți arătăm în rândurile următoare: 

Finisează cu grund și lac pentru o bună protecție împotriva UV

Protecția UV este esențială pentru mobilierul de exterior, deoarece expunerea la soare decolora, crăpa și îmbătrâni lemnul. În plus, razele UV pot deteriora finisajul și pot reduce durata de viață a acestuia. Alegerea unor lacuri cu protecție UV de înaltă calitate prelungește durata de viață a mobilierului și împiedică deteriorarea pieselor.

Este important de reținut că pigmenții sunt cei care apără lemnul de razele soarelui, iar lacurile incolore oferă cea mai mică protecție UV. Pentru o bună rezistență în aer liber, poți aplica pe mobilierul din lemn lacuri de la April 91, pigmentate, cu duritate mare.

Aplicarea corectă a grundului și lacului este la fel de importantă ca alegerea produsului potrivit. În primul rând, suprafața lemnului trebuie curățată și degresată înainte de aplicarea grundului. Apoi, acesta trebuie întins în straturi subțiri și uniforme, respectând timpul de uscare între straturi. După ce grundul se usucă complet, se aplică lacul de protecție UV în mod corespunzător, cu ajutorul unei pensule sau a unui pulverizator, într-un mediu bine ventilat. Și în etapa aceasta, respectarea timpului de uscare între straturi este esențială. 

Aplică lazură pentru a crește rezistența la ciuperci și mucegai

Pentru lemnul expus mai mult la intemperii, recomandăm finisajul cu lazură. Aceasta formează o peliculă flexibilă, cu bună aderență, care nu va crăpa din cauza modificărilor dimensionale ale lemnului. Optează pentru lazuri rezistente la ciuperci albastre, mucegai și dăunători.

Înainte de aplicarea lazurii, asigură-te că suprafața mobilierului este curată, uscată și fără urme de mucegai sau ciuperci. Șlefuiește-o ușor pentru a îndepărta eventualele impurități și a asigura o aderență mai bună a lazurii. 
Urmează instrucțiunile producătorului în ceea ce privește modul de aplicare și numărul de straturi necesare. În general, se recomandă aplicarea a cel puțin două straturi de lazură, cu uscare între ele, pentru a obține o protecție optimă.

Protejează anual mobilierul din lemn cu ulei de in

Unul dintre cele mai bune produse pentru protejarea mobilierului din lemn este uleiul de in, un produs natural, obținut din semințele de in. Rolul său este de a proteja lemnul împotriva umidității și variațiilor de temperatură. Acesta pătrunde în lemn și îi conferă o barieră de protecție împotriva factorilor externi, prevenind astfel apariția fisurilor și a altor probleme. Nu este eficient, însă, la radiațiile UV. 

Frecvența recomandată pentru tratamentul cu ulei de in este de cel puțin o dată pe an sau de fiecare dată când lemnul capătă un aspect uscat, lipsit de strălucire. 

Acoperă și depozitează corect

Îngrijirea mobilierului de exterior nu se oprește la aplicarea de lacuri și protecții UV. După sezonul cald, este important să depozitezi corect piesele de mobilier pentru a le proteja de intemperii și a le menține aspectul. 

Vara, folosește huse din poliester, vinil sau alte materiale impermeabile, care se potrivesc cu dimensiunile mobilierului pentru a evita acumularea de apă sau infiltrația de praf și murdărie.

Iarna sau pe vreme ploioasă, depozitează mobilierul de exterior într-un spațiu închis, precum un garaj sau o magazie. Poate fi suficient și să acoperi mobilierul cu o husă și să-l așezi într-un loc ferit de ploaie și zăpadă.

Evită curățarea agresivă

Pentru prevenirea deteriorării suprafeței și păstrarea aspectului natural al mobilierului din lemn, îți recomandăm să utilizezi perii cu păr moale și lavete din microfibră, în locul unor instrumente dure, cum ar fi periile cu păr aspru sau bureții abrazivi. Evită soluții puternic alcaline sau acide, în favoarea celor de apă și săpun neutru. După curățarea mobilierului, lasă-l să se usuce complet înainte de a-l acoperi sau a-l depozita. Acest lucru contribuie la prevenirea dezvoltării mucegaiului și a ciupercilor și la menținerea integrității lemnului. 

Urmează sfaturile de mai sus și te vei bucura de o grădină frumoasă și un mobilier de exterior rezistent!

Articolul 5 soluții de îngrijire a mobilierului de exterior pentru o rezistență mai bună apare prima dată în Stiri Zilnic.