Reciclarea echipamentelor IT vechi: o oportunitate de a sprijini economia circulară

Te-ai întrebat vreodată câte resurse importante au în componență deșeurile electronice? Pentru a produce echipamente IT, sunt necesare o multitudine de materii prime. De aceea, este important ca în momentul în care nu mai utilizezi un dispozitiv, să îl predai către un centru de reciclare. Există numeroase organizații care te pot ajuta să scapi de toate aparatele defecte sau de care nu mai ai nevoie. 

Să gestionezi deșeuri electronice poate părea o sarcină dificilă. Dacă ai o firmă care comercializează produse electrice și electronice (fie că produci sau imporți) trebuie să te asiguri că îți îndeplinești obligațiile de mediu. În caz contrar, riști sancțiuni aspre sau chiar suspendarea activității.

De ce este ușor să reciclezi deșeuri electronice?

Dacă te-ai hotărât să reciclezi deșeurile electronice, nu doar că vei obține mai mult spațiul în casă, ci vei contribui la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare. 

Iată principalele motive pentru care să reciclezi deșeuri electronice reprezintă o acțiune rapidă și eficientă:

  • Procesul se desfășoară ușor – Pentru a nu te ocupa singur de întreg procesul, cum ar fi cel de reciclare calculatoare vechi, poți colabora cu o organizație. Aceasta va prelua aparatele de care nu mai ai nevoie și le va trimite către centre specializate. Ai siguranța că dispozitivele vor fi dezasamblate, iar anumite componente vor fi reutilizate. De cele mai multe ori, asemenea echipamente au în componență o mulțime de metale rare care trebuie tratate corespunzător.
  • Opțiuni multiple – Există mai multe firme care se ocupă de reciclare calculatoare vechi, telefoane, televizoare sau alte dispozitive electronice. Astfel, îți poți alege chiar tu echipa cu care îți dorești să colaborezi. Multe companii îți pot oferi avantaje în plus, cum ar fi preluare deșeuri electronice de la propria adresă. 
  • Proximitate – pentru deșeurile electrice de mici dimensiuni, precum căști, tastatură, blender sau telefon, ai și mai multe opțiuni. Acestea pot fi predate la punctele de colectare din locurile pe care obișnuiești să le frecventezi (supermarketuri, mall-uri, benzinării, librării ș.a.), iar o simplă căutare pe internet îți arată ce opțiuni de reciclare ai în apropierea biroului sau a casei tale. 

De ce trebuie să reciclezi deșeuri electronice?

Există numeroase motive pentru care ar trebui să reciclezi deșeuri electronice. Printre cele mai importante se numără și:

  • Faci economie de resurse. Electronicele sunt produse din resurse finite, care devin din ce în ce mai greu de înlocuit. De aceea, este important ca materialele care au intrat în componența vechilor echipamente să fie reutilizate pentru a produce noi dispozitive. 
  • Stoparea poluării – Multe aparate electronice au în componență și substanțe ce pot dăuna grav mediului înconjurător. Substanțele din echipamentele electronice aduse la groapa de gunoi ajung în pământ și afectează pânza freatică, cu impact teribil asupra sănătății oamenilor și a animalelor. De aceea, ele trebuie gestionate cu grijă de către echipe de experți. 
  • Contribui la o planetă mai sigură și curată. Reciclarea aparatelor electrice reprezintă acel gest concret pe care îl poți face pentru a contribui la un viitor mai bun și o planetă mai curată. În plus, îi poți inspira pe cei din jurul tău să recicleze și ei – de exemplu, poți solicita unei organizații specializate să implementeze în scara blocului în care locuiești sau la birou recipiente speciale pentru colectarea DEEE-urilor.

În zilele noastre, să te implici în activități de reciclare a deșeurilor electronice nu reprezintă un proces dificil. Ai grijă să predai întotdeauna echipamentele electrice vechi colectorilor autorizați sau în punctele special amenajate. 

Articolul Reciclarea echipamentelor IT vechi: o oportunitate de a sprijini economia circulară apare prima dată în Stiri Zilnic.