Cât de important este un somn liniștit?

Stres excesiv? Competiție mare la serviciu? Lipsa timpului liber în mod continuu? Iată doar câteva motive pentru care ar trebui să fii foarte atent la felul în care te odihnești în fiecare zi. De felul de în care dormim depinde într-o foarte mare parte starea noastră de sănătate, viața socială și starea psihică. De un somn foarte bun avem nevoie nu doar pentru a ne reface forțele pentru o nouă zi aglomerată din viața noastră. El ne este folositor în mod continuu deoarece ne ajută să ne păstrăm timp îndelungat starea de sănătate. 

Modificările din timpul somnului

Sunt multiple. În timp ce dormim, în corpul nostru se secretă anumiți hormoni esențiali pentru creștere și pentru etapele principale ale somnului, în sine. De asemenea, tot în timpul somnului întregul sistem nervos simpatic intră într-o stare de relaxare, sistemul nervos imunitar eliberează citokine care sunt responsabile de o mai bună imunitate a corpului. 

Cercetătorii din domeniul medicinii au demonstrat faptul că, somnul menține starea de sănătate a inimii, contribuie cu succes la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reduce nivelul de stres, controlează și greutatea corpului, îmbunătățește memoria, susține foarte bine multe funcții ale creierului, stimulează fertilitatea, etc. Sunt lucruri foarte importante de care este bine să ținem cont atunci când ne confruntăm cu probleme de somn pe perioade îndelungate.

Există un ritm circadian care ne influențează activitatea zilnică. În situația în care echilibrul somnului dispare, ritmul acesta se va modifica semnificativ. Apoi vor apare, treptat, consecințele și problemele de sănătate sau chiar și cele psihologice. Nu este suficient să dormim prost sau doar câteva ore pe noapte. Somnul odihnitor este singurul tip de somn care ne ajută cu adevărat să ne refacem forțele și să ne menținem într-o formă cât mai bună, timp îndelungat. 

Soluții optime pentru un somn odihnitor

Ne putem confrunta cu probleme de somn, spre exemplu, când suferim de anumite afecțiuni dureroase (sciatica simptome) sau când se instalează tulburări neurologice, dezechilibre psihice, etc.

Toate bolile care ne pot influența somnul trebuie tratate la timp și în mod constant, monitorizate. De îndată ce aceste probleme vor fi rezolvate și somnul va reveni la normal, în scurt timp. Alimentația excesivă înainte de masă sau lipsa unei hidratări foarte bune poate determina tulburări de somn importante. Înainte de a merge la culcare, este recomandat să mâncăm ceva ușor dacă vrem să ne odihnim foarte bine și să bem multă apă.

Patul în care dormim, atmosfera din dormitor, salteaua de pat, pernele și pilota sunt și ele importante. Ne vom odihni mult mai bine dacă vom avea confort suficient și un ambient adecvat pentru a dormi bine zi de zi.

Exercițiile fizice din timpul zilei sunt și ele foarte recomandate pentru un somn liniștit. Dacă aveți un stil de viață mult prea sedentar, este timpul să faceți o schimbare cât mai repede.

Un somn lipsit de odihnă va genera oboseală accentuată, anxietate, tulburări psihologice, stare de neliniște și accentuarea altor boli. Majoritatea medicilor de specialitate recomandă și somnul de prânz, mai ales persoanelor vârstnice. Aceștia au nevoie de mult mai multe ore de somn pentru a se reface și pentru a fi într-o formă fizică mult mai bună.

Articolul Cât de important este un somn liniștit? apare prima dată în Stiri Zilnic.