Uimitoarele sisteme de instalații sanitare pe care romanii le foloseau cu peste 3.500 de ani în urmă

Folosim baia în fiecare zi, considerând-o astăzi nu un lux, ci un lucru absolut normal. Nu realizăm cum ar exista viața noastră fără baie și cât de importante sunt instalațiile sanitare. Te-ai gândit vreodată care sunt originile instalațiilor sanitare?

S-ar putea să fii surprins să afli că instalațiile sanitare au o istorie foarte lungă și interesantă, cu mii de ani înainte de apariția meseriei de instalator.

Există o istorie plină de evenimente în spatele evoluției materialelor sanitare utilizate de-a lungul veacurilor până în timpurile moderne. Deoarece instalațiile sanitare ne afectează pe toți într-un fel sau altul, merită să afli despre evoluția utilizării materialelor și a inovațiilor legate de aceste instalații.

În Imperiul Roman, plumbul și lutul au fost primele materiale de încredere folosite în construirea conductelor pentru furnizarea apei potabile în băi, amfiteatre și reședințele private.

Sistemul antic de instalații sanitare – anul 2.600 î.Hr.

Primul sistem de conducte care transporta apa dintr-un loc în altul a fost construit în Civilizația de pe Valea Indului. Este vorba despre o civilizație din Epoca Bronzului, care a trăit între 3300 î.Hr. și 1300 î.Hr., în nord-vestul Indiei și estul Pakistanului de astăzi.

Clădirile de aici aveau fântâni și zone de scăldat cu scurgeri în etaje. Aveau băi cu fose septice, foarte asemănătoare băilor moderne.

Sistemele de apă din Babilon – anul 600 î.Hr.

Sub domnia regelui Nabucodonosor al II-lea, Babilonul devenise cel mai magnific oraș al timpurilor străvechi. Palatul său avea băi separate cu scurgeri elaborate, precum și latrine cu scaune ridicate, conectate la un sistem de canalizare acoperit. Ritualul băii regelui se desfășura cu ajutorul sclavilor care turnau apă peste el.

Cea mai interesantă parte a palatului lui Nabucodonosor era reprezentată de Grădinile suspendate ale Semiramidei sau Grădinile suspendate din Babilon. Pentru a iriga copacii plantați în vârful unei terase înalte de 7 m, babilonienii foloseau dispozitive numite Shaduf. Un Shaduf se baza pe un punct de sprijin și o grindă de lemn cu o găleată la capăt pentru a ridica apa care se scurgea în jgheaburi înalte.

Apariția conductelor – anul 2.000 î.Hr

Până atunci, în locuri precum China, bețele goale de bambus erau folosite ca țevi pentru a transporta apă proaspătă și gaze naturale către și dinspre vechile mine de sare.

Instalații sanitare la civilizațiile egiptene, grecești și romane – anul 1.500 î.Hr

Pe insula Creta, regii din civilizația minoică aveau băi cu apă curentă caldă și rece. Palatul minoic din Knossos folosea căzi din ceramică împreună cu prima toaletă cu sistem de spălare din lume și cu sisteme de drenaj.

Cel mai vechi sistem de instalații sanitare cu țevi a fost făcut din lut copt și paie, în timp ce egiptenii au făcut primele țevi de cupru. Sistemul de instalații sanitare egiptene a fost la fel de formidabil ca expertiza lor în construcție. În căutarea apei, egiptenii au săpat fântâni adânci de până la 100 de metri și tot ei au inventat roata cu apă.

Egiptenii au fost primii și singurii oameni care au construit băi pentru persoanele decedate.

Grecii au dus și mai departe arta și știința instalațiilor sanitare. Apa curentă caldă și rece și căzile făceau parte din viața de zi cu zi în Grecia Antică. Grecii au fost pionieri în tehnologia dușului pentru ca sportivii să se scalde după Jocurile Olimpice, unde apa curgea prin țevile de deasupra capului și ieșea prin capete de duș sculptate.

Dar cele mai magnifice realizări în instalații sanitare au fost cele ale romanilor. În urmă cu mai bine de 1.000 de ani, romanii au construit canale de apă care transportau apa din munți în oraș, care o distribuiau prin sisteme de alimentare subterane realizate din plumb. 

Aceste conducte de plumb transportau apă și la Băile Romane, alimentate cu apă caldă și încălzite cu lemne și cuptoare. Aceste băi aveau camere cu aburi, realizate prin pomparea aerului cald prin canalele de sub podele. 

Apele uzate curgeau în conductele de canalizare care se vărsau în râul Tibru. Cea mai mare dintre conductele de canalizare care transporta ape uzate era Cloaca Maxima, care fusese deja construită cu o jumătate de secol mai devreme.

Articolul Uimitoarele sisteme de instalații sanitare pe care romanii le foloseau cu peste 3.500 de ani în urmă apare prima dată în Stiri Zilnic.