Criza energetică a Europei continuă, pe măsură ce prețurile la gaz și la energie electrică cresc

Criza energetică a Europei nu arată prea multe semne că s-ar apropia de sfârșit. Piețele gazelor naturale, ceea ce reprezintă baza problemei, rămân în suspensie, deoarece livrările de gaz sunt puține. În plus, comercianții se îndoiesc că Europa are suficient combustibil în rezerve pentru a face față fără întreruperi unei ierni reci.

Deplasarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, țară de unde conductele cu gazul rusesc pleacă în Occident, a sporit și îngrijorările cu privire la epuizarea gazului. Deja, volume scăzute de gaz din Rusia, principala sursă de importuri de combustibil a Europei, au contribuit, în ultimele luni, la creșterea prețului la gaze.

„Există un risc al opririi aprovizionării cu gaz, care ar putea influența creșterea economică și ar putea declanșa o disensiune generală”, a declarat pentru The New York Times Henning Gloystein, director pentru energie și climă la Eurasia Group, o firmă care evaluează riscurile politice.

Acesta a mai adăugat că, în cel mai rău caz, pot fi posibile întreruperile de curent, iar dacă situația se înrăutățește, guvernele europene ar putea ordona fabricilor să-și reducă consumul de gaz pentru a se asigura că locuințele oamenilor au suficient gaz pentru a se încălzi.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, gazul de pe centrul de tranzacționare TTF din Țările de Jos a atins un nivel record de aproximativ 60 de dolari per milion de unități termice britanice. Prețurile gazelor în Europa s-au dublat în decembrie și au ajuns de aproximativ 15 ori mai mari decât se vinde gazul în Statele Unite.

Gloystein a mai spus că această schimbare de direcție ar putea reflecta mai degrabă o activitate de tranzacționare oportunistă, decât manevrele sinistre ale Moscovei. 

Tensiunile dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina fac foarte puțin probabil ca uriașa conductă Nord Stream 2 din Rusia către Germania să se deschidă în curând și să liniștească astfel lucrurile, reducând prețul gazelor.

Într-o convorbire cu presa, din decembrie, Karen Donfried, secretarul adjunct de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat că Washingtonul consideră Nord Stream 2 „un proiect geopolitic rusesc care subminează securitatea energetică și securitatea națională a unei părți semnificative a comunității euroatlantice”.

Donfried a spus că Statele Unite lucrează îndeaproape cu noul guvern german pentru a consolida securitatea energetică a Europei. Atrase de prețurile mari, companiile energetice instruiesc navele care transportă gaze naturale lichefiate să își schimbe destinația din Asia în Europa. Dar chiar și această schimbare ar putea să nu fie suficientă pentru a înlocui gazul rusesc sau pentru a ușura semnificativ criza.

„Piața știe că există mai mult gaz lichefiat care urmează să ajungă în Europa. Dar asta nu pare să aibă vreun impact”, a declarat Laura Page, analist la Kpler, o firmă de cercetare, citată de The New York Times. 

Deoarece gazul este un combustibil-cheie pentru generarea de energie electrică, prețurile energiei electrice sunt, de asemenea, în creștere în toată Europa. În Marea Britanie, de exemplu, electricitatea s-a tranzacționat la sfârșitul lunii decembrie cu aproximativ 340 de lire sterline, aproximativ 450 de dolari pe megawat-oră, o valoare angro, la bursa Epex Spot. Acesta este de aproximativ trei ori prețul mediu al energiei electrice pe parcursul anului.

Prețurile ridicate ale gazelor din ultimele luni vor duce în cele din urmă la creșteri ale costurilor energiei pentru gospodăriile din Marea Britanie și din alte țări. Martin Young, analist la Investec, (o firmă de valori mobiliare) a prognozat într-o notă recentă adresată clienților următorul aspect. Consumatorii britanici, care au fost protejați prin plafonarea prețurilor, ar putea vedea facturile la energie crescând cu peste 50% odată cu ajustările anunțate la începutul acestui an.

Articolul Criza energetică a Europei continuă, pe măsură ce prețurile la gaz și la energie electrică cresc apare prima dată în Stiri Zilnic.