Gem de prune cu nuci

gem de prune cu nuci

gem de prune cu nuci

Am pregatit acest gem inca de la inceputul lunii septembrie cand piata era plina cu tot felul de soiuri de prune dulci si aromate.
Din pacate timpul este cel mai mare inamic, asa ca iata abia acum am reusit sa scriu reteta acestui gem de prune cu nuci !!
Am folosit prune foarte coapte din soiul Stanley negru, un soi ce se preteaza foarte bine la gem, magiun sau dulceata de prune.
Prunele mi-au fost recomandate de fosta mea colega, Daniela. Ea are o livada bogata cu tot felul de pomi fructiferi si de la care cumpar mereu fructe delicioase.

gem de prune cu nuci

gem de prune cu nuci

S-a dovedit a fi alegere foarte buna, nu a fost nevoie sa le trec prin masina de tocat sau sa le maruntesc altfel, pur si simplu le-am desprins de pe sambure si le-am pus la fiert. Sincer, ar fi mers fara pic de zahar dar eu m-am incapatanat sa pun, a iesit extrem de bun, pielita de la prune s-a „topit” pur si simplu, obtinand un gem fin si aromat. Eu i-am adaugat si nuca prajita fiindca asa a fost comanda 🙂 , dar recunosc ca e mult mai bun cu nuca.
Pe langa faptul ca poate fi mancat ca atare cu unt si paine prajita, acest gem de prune cu nuci poate fi folosit si in deserturi. Mie imi place enorm sa il folosesc in prajitura frageda cu gem de prune sau ca si umplutura la cornuletele fragede. Retetele le gasiti dand click pe titlul de pe imaginile de mai jos