Mâncare de spanac

Pe cât de minuțios este să prepari mâncare de spanac, pe atât de delicios și sănătos este preparatul final, care oferă multe beneficii nutritive.

Spanacul, atunci când este consumat crud, asigură dozele zilnice recomandate de vitamina A și vitamina K, precum și o treime din doza zilnică recomandată de fier (statistici valabile pentru o cantitate de 100 de grame). Are un conținut caloric mic, de 23 kcal/100 g.

Spanacul își păstrează însă o parte din proprietățile nutritive și atunci când îl gătești. Așadar, o mâncare de spanac este metoda perfectă de a te bucura de o masă pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă.

  1. Pune o oală mare de apă la fiert și adaugă un praf de sare în ea.
  2. Între timp, spală bine de tot spanacul și alege cu atenție frunzele. Taie tulpinile și aruncă frunzele uscate. La final, mai spală frunzele de spanac încă o dată.
  3. Când apa începe să fiarbă, adaugă treptat frunzele de spanac în ea. La început nu va fi loc pentru toate, însă spanacul își pierde mult din volum când este gătit, așa că se va face încet-încet loc.
  4. Când ai toate frunzele de spanac în oale, mai lasă-le un minut sau două.
  5. Ia oala de pe foc și toarnă toată compoziția din ea într-o sită, deasupra chiuvetei. După ce s-a scurs bine de apă, toarnă spanacul pe un fund mare de tocat sau o farfurie lată.
  6. Într-o tigaie, pune la încins puțin ulei. Când începe să sfârâie, adaugă ceapa pentru a o căli.
  7. Cât se călește ceapa, toacă bine spanacul.
  8. Când ceapa se înmoaie, e momentul să adaugi pasta de roșii. Amestecă bine, apoi adaugă și spanacul.
  9. Lasă pe foc încă vreo 10 minute. Aproape de final, adaugă usturoiul pisat și sare și piper după gust.
  10. Servește spanacul cald, imediat ce l-ai gătit sau rece, a doua zi.

Sursa foto – 123rf.com