Peltea de gutui

Peltea de gutui sau jeleu natural pe care poți să îl pregătești foarte simplu și acasă. Mai jos îți spunem rețeta pas cu pas pentru peltea de gutui. Iată ce ai de făcut!

Rețetă peltea de gutui:

Rețeta de peltea de gutui este extrem de simplă. Este un preparat ideal de consumat în sezonul rece, dar și împreună cu o plăcintă cu mere sau o porție de înghețată. Jeleul (peltea) este gata în momentul în care siropul de gutui se leagă, iar fructele devin sticloase și se ridică la suprafață. Iată cum faci cea mai bună peltea de gutui!

1. Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină.

2. Gutuile tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi se lasă la fiert la foc mic, 60 de minute, până ce gutuile devin foarte moi.

3. Compoziţia se ia de pe aragaz şi se lasă să se limpezească timp de 30 de minute, după care zeama se strecoară printr-un tifon des.

4. La un litru din zeama obţinută se adaugă zeama de lămâie şi kilogramul de zahăr şi se amestecă până se topeşte, apoi se fierbe la foc iute, luând spuma ori de câte ori este necesar.

5. Pelteaua se ia de pe foc atunci când este legată şi se toarnă fierbinte în borcane.

Rețeta de peltea de gutui este gata. Poftă bună!