Placinta cu telemea si spanac

Placinta cu telemea si spanac

Zilele trecute vremea dadea semne ca primavara a venit, astazi insa totul e inghetat bocna si ma uit cu ingrijorare la zambilele si lalelele din gradina mea care s-au grabit sa iasa. Sper sa nu le afecteze gerul si sa imi umple gradina cu flori, cat mai curand!!
Cum spuneam, zilele trecute primavara isi facuse prezenta, piata era plina cu trufandale, carora chiar nu le puteai rezista. Asa ca am luat spanac, patrunjel si ceapa verde cu gandul sa fac o mancare de spanac dar cand am ajuns acasa m-am razgandit. Mi-am adus aminte de placinta greceasca-Spanakopita, o placinta cu telemea si spanac, ce o aveam in plan de mult timp.

Placinta greceasca- Spanakopita

Placinta cu telemea si spanac

Aveam un pachet cu foi de placinta proaspete ce asteptau cuminti in frigider…nu mai spun de telemeaua in saramura, de la Delaco care nu imi lipseste niciodata . Asa ca am pus repede de o placinta sarata cu telemea, spanac, ceapa verde, patrunjel. O bunatate, am mancat doua felii cat inca erau calde, imediat ce am terminat de facut pozele.
Din cate am citit, reteta de Spanakopita se poate face in mai multe variante, cu foi facute in casa ca in retetele de mai jos:

Grecii o fac cu branza feta, dar merge foarte bine si cu telemea de calitate. Pe langa spanac mai pun si menta proaspata sau marar dar si orez.
Eu am pregatit-o in varianta simpla cu telemea, foi de placinta tip Filo, spanac, patrunjel, oua.
Va recomand sa o incercati, mie mi-a placut mult!!

Placinta cu telemea si spanac

Placinta cu telemea si spanac- Ingrediente

  • 260 g telemea de vaca in saramura-Delaco
  • 300 g spanac proaspat
  • o legatura ceapa verde
  • 3 oua
  • 10 foi de placinta
  • 3 linguri iaurt grecesc sau smantana
  • sare si piper, dupa gust
  • 100 g unt topit
  • 3 linguri ulei de masline
  • o lingurita menta uscata sau cateva fire menta proaspata
  • o legatura patrunjel
  • un galbenus de ou, pentru uns

Placinta cu telemea si spanac- Mod de preparare

Ceapa tocata marunt se caleste 2-3 min in ulei de masline si un cubulet de unt. Spanacul spalat bine si taiat fasii se adauga peste ceapa calita, se amesteca usor pana ce frunzele se inmoaie si se calesc usor. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.

Telemeaua se marunteste cu o furculita, se adauga ouale, spanacul racit, patrunjelul tocat, iaurtul, menta, sare si piper dupa gust.
Se amesteca bine pana ce se obtine o compozitie omogena.

Pentru placinta cu telemea si spanac este nevoie de o tava cu marginile detasabile cu Ø de 21cm ce se tapeteaza cu hartie de copt si se unge cu unt.
Jumatate din foile de placinta se ung cu unt topit si se aseaza una cate una in tava in asa fel incat marginile sa ramana atarnate pe marginea tavii.

Placinta cu telemea si spanac

Se pune umplutura de branza si spanac, se pliaza foile de placinta ce au ramas atarnate si se aseaza deasupra celelalte foi unse cu unt si decupate cat e diametrul tavii. Cu un cutit bine ascutit se traseaza feliile (asa ca in imagine) si se unge cu un galbenus batut cu o lingura de lapte.

Placinta cu telemea si spanac se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 60 min. Daca se rumeneste prea repede, se acopera tava cu o hartie de copt udata cu apa rece si stoarsa bine.
Se scoate din cuptor, se indeparteaza marginea detasabila a tavii si se lasa sa se racoreasca putin.

Placinta cu telemea si spanac

Placinta cu telemea si spanac se portioneaza cu un cutit bine ascutit si se consuma cu mare pofta!!

Placinta cu telemea si spanac

Puteti fi alaturi de noi si pe pagina de Instagram.
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

0 Shares