Gogoșari umpluți cu varză roșie

Gogoșarii umpluți cu varză roșie fac parte dintre cele mai populare și gustoase murături și se potrivesc de minune cu orice fel de mâncare, în special asezonați cu o friptură de porc. În plus, pentru a pune la murat gogoșari umpluți cu varză roșie nu ai nevoie nici de prea multe ingrediente și nici de prea mult timp, cu alte cuvinte este o rețetă de murături la îndemâna oricui.

Gogoșarii umpluți cu varză roșie se murează cel mai bine în oțet, însă există și rețete cu saramură combinată cu oțet, acestea fiind preferate dacă în loc de gogoșari se folosesc ardei capia. De asemenea, în loc de varză roșie se poate folosi varză albă sau se pot combina cele două, adaugându-se morcov ras pentru mai multă culoare.

Atenție! Rețeta de gogoșari umpluți cu varză roșie pe care o propunem este calculată pentru 5 kg de gogoșari și un borcan de aproximativ 5 litri.

Mod de preparare:

  1. Se aleg gogoșarii fără pete și lovituri și se spală cu apă rece.
  2. Se îndepărtează cotorul și semințele, având grijă să nu se rupă gogoșarul.
  3. Se toacă varza roșie, de preferat cât mai mărunt.
  4. Se rad morcovii și țelina și se amestecă cu varza roșie.
  5. Se pune sare după gust și se frământă compoziția.
  6. Compoziția se lasă o oră la înmuiat, astfel încât gogoșarii umpluți cu varză roșie să fie cât mai fragezi după ce se murează.
  7. Gogoșarii se umplu cu compoziția obținută, îndesându-se cât mai multă.
  8. În acest timp se fierbe oțetul amestecat cu 3 litri de apă.
  9. Se adaugă zahărul și sarea.
  10. Gogoșarii umpluți cu varză roșie se așează în borcan.
  11. Se taie hreanul în bucăți mari și se adaugă peste gogoșarii umpluți cu varză roșie, împreună cu foile de dafin și piperul.
  12. Se toarnă oțetul fierbinte peste gogoșarii umpluți cu varză roșie și se capsează capacul.
  13. Se depozitează la loc uscat și răcoros.

Sfat: Gogoșarii umpluți cu varză roșie vor fi și mai gustoși dacă în loc de o lingură de zahăr se adaugă o lingură de miere. De asemenea, pentru a potența gustul și a obține o savoare aparte, golurile rămase printre gogoșarii umpluți cu varză roșie pot fi astupate cu boabe de struguri albi și rondele de morcovi, iar deasupra gogoșarilor se pot pune rondele de măr pe post de capac.