Tocana de pui ca la Bistrita

Tocana de pui ca la Bistrita
Tocana de pui ca la Bistrita
Ce pot sa va spun despre acest fel de mancare? Pot sa spun ca se pregateste in Bistrita Nasaud si acolo am invatat sa o prepar la mama soacra. Pot sa spun ca este un fel simplu de preparat si foarte satioasa. Mai pot spune ca daca este pregatita cu pui de casa si cu smantana de casa este si mai gustoasa. Chiar daca puiul de casa va lipseste puteti sa o pregatiti si din pulpe de pui, sau din pui de la magazin. Clar nu va fi la fel de buna, dar trebuie incercata. Daca nu ati preparat-o pana acum cu pui de casa cu siguranta veti ajunge la concluzia ca este foarte buna. Garnitura perfecta ce se potriveste cu ea este mamaliga. Mamaliga musai sa fie frecata si nu slobozita, caci aceasta este mai vartoasa si se poate inmuia mai bine in tocana cu smantana.

Pentru 2 persoane avem nevoie de urmatoarele.

Ingrediente Tocana de pui ca la Bistrita

jumate pui de casa( sau 4 pulpe de pui daca nu aveti pui de casa)
50 ml ulei ,
5 catei usturoi,
2 morcovi,
1 radacina patrunjel,
300 gr smantana(daca se poate de casa),
4 linguri faina,
sare dupa gust

Preparare Tocana de pui ca la Bistrita

Se taie puiul in bucati si se prajeste pe uleiul incins pe toate partile. Se stinge totul cu apa( cat sa fie acoperita carnea). Se condimenteaza cu sare, se acopera cu un capac si se lasa la fiert. Intre timp curatam morcovii si patrunjelul. Se spala si se taie in doua sau patru si se pun la fiert impreuna cu puiul. 3 catei de usturoi se zdrobesc cat mai marunt si se adauga la compozitia din oala.

Tocana de pui ca la BistritaLasam sa fiarba la foc redus pana carnea se patrunde usor cu furculita(daca apa scade prea mult si carnea nu este fiarta mai adaugam apa).Cand carnea este fiarta se scoate deoparte la fel si legumele si pregatim cele necesare pentru tocana, grosala cum zice soacra. Faina se amesteca cu smantana ( smantana se adauga treptat la faina), adaugam restul de usturoi zdrobit cat mai marunt si din zeama calda adaugam treptat la compozitia de smantana cu faina pana devine lichida, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

Tocana de pui ca la BistritaAceasta compozitie se toarna inapoi in oala si se pune la fiert pana se ingroase. Carnea se pune inapoi in sosul legat dupa care se serveste cu mamaliga frecata sau slobozita, dupa cum va este mai usor sau cu paine de casa proaspata.
Gatiti cu spor si pasiune !

Pofta Buna !