Strudel cu mere si aluat de foietaj

Intr-un bol, cerne faina impreuna cu sarea.

Taie untul in cubulete mici si pune-l peste faina.

Amesteca untul bine maruntit faina.

Adauga si amesteca rapid atata apa cat este nevoie ca sa se omogenizeze untul cu faina.

Aduna aluatul cu degetele formand o minge.

Inveleste aluatul intr-o folie alimentara de plastic si pune-l la frigider pentru 45 minute.

Dupa acest timp, ia aluatul de la frigider si pune-l pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina.

Aplatizeaza-l cu sucitorul. Presara faina si intinde aluatul intr-un dreptunghi cu lungimea de trei ori mai mare decat latimea.

Ridica partile laterale ale foii de aluat si indoaie-le spre centru pana se intalnesc in centrul foii.

Apasa cu degetele ca sa le unesti, apoi ridica foaia de jos in sus si acopera marginile laterale pe care le-ai unit, indoind foaia pana la capatul de sus.

Intoarce foaia cu 90 grade si intinde din nou foaia in dreptunghi, asa cum ai facut prima data. Impatureste din nou foaia in acelasi mod, inveleste-o in folie pentru alimente si pune la frigider pentru o jumatate de ora.

Dupa 30 de minute, scoate aluatul din frigider si repeta impaturirea inca de 2-3 ori. Lasa de fiecare data aluatul sa stea la frigider timp de 30 minute. Auatul de foietaj se poate pastra 2-3 zile in frigider sau 6 luni in congelator.

Spala merele, curata-le de coaja si da-le pe razatoare.

Caleste merele rase impreuna cu zaharul si cu untul pana scade tot lichidul pe care il lasa. Opreste focul, adauga scortisoara, esenta de rom si nucile. Amesteca sa se omogenizeze compozitia.

Daca facem reteta de strudel cu mere din aluat de foietaj congelat este bine ca acesta sa nu fie dezghetat complet ca sa putem lucra usor cu foaia de aluat.

Desfacem foaia de aluat si, daca mai este necesar, o intindem putin cu sucitorul.

In cazul in care preparam reteta de strudel cu mere cu aluat de foietaj facut in casa, intindem foaia de aluat in grosime de aproximativ 0,5 cm si o taiem in patrate cu diametrul de 10 cm.

In fiecare patrat de aluat pune o lingura din compozitia de mere si acopera unind cele doua margini, iar apoi apasa cu degetele ca sa se lipeasca intre ele.

Cu un cutit bine ascutit se fac cateva crestaturi pe suprafata strudelului ca sa poata iesi aburul in timpul coacerii si strudelul sa nu se deformeze.

Aseaza strudelele intr-o tava incapatoare in care ai asezat hartie de copt. Cu ajutorul unei pensule unge cu oul batut impreuna cu o lingura de apa.

Coace strudelele la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 30 minute, pana se rumenesc.

Scoate strudelele din cuptor, lasa-le sa se raceasca si apoi presara-le cu zahar pudra.