Turtă dulce de casă – rețeta clasică

Preparare

Turtă dulce de casă – rețeta clasică de la care au pornit toate derivatele delicioase de care ne bucurăm astăzi!

E ușor de făcut, e rapidă și e delicoasă. Merge perfect alături de un pahar cald cu lapte, mai ales în preajma Sărbătorilor de Iarnă.

Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, îtr-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscat (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste.

Frământă lent dar ferm aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute.

Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească.

Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.