Ai fost diagnosticat cu boală celiacă: ce faci de acum? 

Ai primit un diagnostic care nu-ți place: boală celiacă. Te stresezi, te frămânți întrebându-te ‘’eu ce fac acum’’, ‘’ de unde încep’’, ‘’ce înseamnă boala asta’’ și alte întrebări de acest gen. Este firesc ca primele zile să te îngrijoreze, dar nu te panica. Viața ta poate fi la fel de normală ca și până acum. Poate spui în acest moment: ‘’da, e ușor de zis’’, dar chiar poate fi la fel de normală. 

Citește următoarele rânduri și află cum poți aborda situația în primele săptămâni. 

Iată ce să faci în prima săptămână de la diagnostic

În primele zile de la primirea unui diagnostic, ne panicăm și ne îngrijorăm crezând că vom face față cu greu, oricare ar fi boala. Dar nu trebuie să fie așa. 

Înainte de a începe să cauți tone de informații despre această boală, ia-ți o săptămână să digeri ce se întâmplă. 

În primul rând, ține cont cu strictețe de recomandările medicului specialist, pentru că este singurul în măsură să-ți ofere informațiile de care ai nevoie pentru o viață sănătoasă și normală.

Ce poți face în prima săptămână, de fapt, în primele zile, este să excluzi din alimentație acele produse care conțin gluten. Probabil că ai primit o listă de la medic cu alimentele permise, așa că exclude-le din casă pe cele interzise. Scrie o listă cu aceste alimente pe care le poți adăuga în meniul zilnic, și pornește la cumpărături. 

Pe veveritaverde.ro găsești alimente fără gluten: făină, paste, dulciuri, cereale fara gluten, snackuri de ronțăit și alte produse la prețuri avantajoase, pe care le poți comanda online, și care pot ajunge la tine în 1-2 zile.

Înlocuirea alimentelor cu gluten cu cele fără gluten este de importanță crucială, chiar din prima zi după aflarea diagnosticului. Astfel simptomele bolii pot fi ameliorate, iar calitatea vieții tale mult mai bună. 

Ce faci în continuare?

Ai grijă de sănătatea ta. Discuți cu membrii familiei tale despre cât de important este pentru tine consumul de alimente fără gluten, pentru ca și ei să înțeleagă și să te ajute să le eviți. Poți organiza bucătăria pe secțiuni. Un dulap pentru tine cu toate alimentele fără gluten și un alt dulap pentru familie, ar fi ideal, pentru că astfel eviți alimentația cu gluten. 

Pe măsură ce dezvolți un nou stil de viață, asigură-te că repeți testul de sânge specific pentru monitorizarea bolii, recomandat la 6-12 luni de la diagnosticare, precum și celelalte teste indicate de medicul tău curant. Monitorizarea stării de sănătate, prin efectuarea analizelor necesare la termenul potrivit, te poate ajuta să te bucuri de o viață la fel de frumoasă ca înainte de primirea diagnosticului. 

Care sunt alimentele fără gluten? 

Există o mulțime de alimente fără gluten pe care să le consumi, printre acestea fiind: carne, pește, ouă, lactate (cele fără arome), cereale (cu mențiunea pe etichetă ‘’fără gluten’’), nuci, semințe, uleiuri, anumite tipuri de făină, cum este făina de soia, cu năut. 

Așadar, te poți hrăni ca înainte, fără să simți nevoia de a mânca și alimente cu gluten, iar viața ta va fi la fel de normală ca înaintea diagnosticului de boală celiacă. 

Articolul Ai fost diagnosticat cu boală celiacă: ce faci de acum?  apare prima dată în Stiri Zilnic.