Cum poate ajuta tehnologia realității virtuale la revitalizarea cinematografelor?

Realitatea Virtuală (VR) este o tehnologie care permite utilizatorilor să interacționeze cu un mediu simulat de computer. Se obține astfel o experiență imersivă ce poate fi similară sau complet diferită de lumea reală. Aceasta se realizează prin crearea unui mediu virtual tridimensional, compus din elemente cu care utilizatorul poate interacționa, datorită dispozitivelor VR speciale: ochelari VR cu senzori de mișcare, căști, controllere etc.  

Popularitatea de care se bucură acest tip de tehnologie urmează de ani buni un trend ascendent. De aceea, este utilizată în prezent în domenii de entertainment variate. Cinematografele ce oferă conținut VR se găsesc în centre comerciale și alte zone dedicate distracției. Echipamentele respective oferă posibilitatea de a crea experiențe de vizionare interactive, ce depășesc limitările impuse de un ecran clasic din sala de cinema.

Cum funcționează cinematografele VR?

Un spațiu echipat cu simulatoare VR de cinema poate fi o idee de business inspirată. Experiența cinematografică bazată pe tehnologia realității virtuale îi proiectează pe spectatori în centrul acțiunii. Astfel, aceștia au senzația că devin elemente-cheie ale conținutului respectiv, factor ce transformă întreaga experiență de vizionare. Filmele oferite de simulatoarele VR au un caracter 360°, deoarece spectatorii pot privi în jurul lor, fiind expuși astfel mai multor planuri grafice.

Tehnologia din spatele cinematografelor VR este complexă, dar în esență, implică generarea unui mediu virtual tridimensional, cu ajutorul senzorilor de mișcare si al diferitelor tehnologii software. Echipamentul utilizat de cei care optează pentru acest tip de conținut video este compus dintr-un headset VR (ochelari VR cu senzori de mișcare + căști integrate), ce generează conținut grafic adaptiv. Sunetul surround din căști sau din acel booth VR special poate oferi mai mult realism.

În cazul anumitor simulatoare VR de cinema, spectatorii urmăresc întreaga experiență cinematografică din scaune speciale. Acestea sunt fixate de platforme care se pot mișca în timp real, în funcția de dinamica acțiunii proiectate 360°. În funcție de bugetul avut la dispoziție, sau de suprafața spațiului pe care vrei să-l amenajezi, poți găsi cinematografe VR cu 9 locuri, cu 4 locuri, cu 2 locuri, sau chiar și capsule VR pentru o singură persoană.  

Care sunt beneficiile oferite de VR cinematografiei?

Tehnologiile VR pentru cinema transformă întregul proces de vizionare într-o experiență captivantă. Astfel, spectatorii nu au doar simplul rol de observatori, ci devin o parte integrantă a conținutului audio-video respectiv. Cu ajutorul echipamentelor specifice, este redefinită întreaga experiență de vizionare a unui film animat.

Datorită nivelului ridicat de interactivitate pe care îl asigură tehnologiile VR Cinema, aceste spații de distracție își pot găsi cu ușurință loc pe lista celor care vin în mall și caută noi variante pentru a-și petrece timpul. Achiziționarea unei capsule cu tehnologie VR cu un număr ridicat de locuri le permite tuturor celor din gașcă să împărtășească emoțiile unei astfel de experiențe. Așadar, distracția poate începe iar veniturile pot atinge praguri din ce în ce mai mari. 

Totodată, există și o tendință de a explora noi modalități de a spune o poveste prin intermediul VR, ceea ce poate duce la crearea unor opere cinematografice cu adevărat unice. Accesul la tehnologii care au la bază VR-ul poate cauza atragerea unei target nou de spectatori, interesați de experiențele imersive inedite. Potrivit unui studiu realizat de Grand View Research, se estimează că piața globală de VR entertainment va atinge 46,4 miliarde de dolari până în 2025.

Nu în ultimul rând, dezvoltarea unor noi tipuri de echipament VR pentru cinematografe, crearea de conținut specific pentru aceste platforme sau deschiderea unor noi locații, sunt doar câteva exemple de business asociate acestei tehnologii. Industria VR este în plină ascensiune, iar companiile implicate încă de pe acum în acest domeniu pot avea un avantaj competitiv pe termen lung.

Cum alegi cel mai bun model de cinema VR pentru afacerea ta?

În primul rând, este vital să înțelegi nevoile afacerii tale și ale publicului-țintă. În funcție de profilul publicului căruia i se adresează afacerea, poți opta pentru anumite modele de cinema VR, ce oferă diferite tipuri de experiență audio-video.

Un alt criteriu important este bugetul. Acesta include atât costurile inițiale de achiziție a echipamentelor VR, cât și costurile de întreținere. Este important să realizezi o analiză cost-beneficiu pentru a determina dacă investiția în tehnologia VR este rentabilă pentru afacerea pe care vrei să o dezvolți.

Înainte de a realiza o alegere, analizează dimensiunile echipamentelor respective prin raportare la spațiul disponibil. Valorile acestor parametri nu sunt standard, așadar, unele modele de cinema VR ar putea necesita mai mult spațiu decât altele. De asemenea, ar putea fi necesare modificări structurale în perimetru disponibil, pentru ca spațiul să se potrivească fără probleme cu echipamentele achiziționate.

Tehnologiile VR deschid un nou capitol în istoria cinematografiei, oferind experiențe cu adevărat unice. Cu ajutorul acestora, industria cinematografică poate prospera și evolua, adaptându-se cerințelor publicului modern. Pentru antreprenorii care doresc să investească în această direcție, alegerea unui model de cinema VR potrivit poate fi cheia succesului. Ține cont de aceste informații și realizează cele mai inspirate alegeri pentru afacerea ta cu tehnologii VR. 

Articolul Cum poate ajuta tehnologia realității virtuale la revitalizarea cinematografelor? apare prima dată în Stiri Zilnic.