6 beneficii ale fasonării etrierilor din oțel beton

Construcția oricărei clădiri, indiferent de cât de grandioasă este, începe cu elementele mici și cu structurile de rezistență. Pentru o durabilitate cât mai mare, multe din aceste elemente sunt fasonate, printre care și etrierii. Deși par să nu aibă o importanță chiar atât de mare, în realitate, sunt cruciali pentru reușita proiectului.

Descoperă în continuare care sunt beneficiile fasonării etrierilor din oțel beton și cum te ajută aceștia!

La ce ajută etrierii fasonați din oțel beton?

Oțelul beton este sau fierul beton, cum mai este denumit în industria construcțiilor, se folosește îndeosebi în structurile de rezistență ale clădirilor, pentru că asigură o mai bună aderență a betonului. 

Acesta are o structură netedă sau striată (fiind și cea mai folosită variantă) și se găsește sub mai multe forme, precum bare de grosimi variabile sau plase sudate. Poți găsi diverse articole din fier beton pe mathaus.ro. În montarea lor se folosesc o serie de structuri de legătură, precum ciocuri, frete, agrafe sau etrieri, care leagă barele de oțel între ele. 

Etrierii au forma unor rame transversale, iar rolul lor este de a prelua tensiunea din betonul armat și de a spori rezistența la compresie. Totodată, aceștia preiau din centrul de greutate, astfel încât să poată asigura rezistența armării. 

Aceștia sunt montați în unghiuri și la distanțe exacte, conform cotelor din proiect. Indiferent de dimensiunea lucrării, respectarea acestui proces este foarte important. Montarea lor se face de către un dulgher profesionist prin legarea cu sârmă sau prin sudare, fie manual, fie cu ajutorul utilajelor de fasonare. 

Beneficiile fasonării

Prin fasonare, oțelul este prelucrat (modelat, tăiat și perforat) folosind o serie de mecanisme automate, astfel încât să se obțină bucăți de dimensiunile potrivite pentru un proiect. În urma acestui proces rezultă un material fără pete de rugină sau de uzură, de o calitate superioară, care are o serie de beneficii:

  1. folosind mecanismele de fasonare, etrierii sunt prelucrați în conformitate cu necesitățile proiectului, ținându-se cont de tipul de fier beton, formele, dimensiunile și unghiurile necesare pentru armaturi; 
  2. se păstrează caracteristicile oțelului folosit;
  3. etrierii fasonați oferă avantajul unei construcții solide și sigure, astfel asigurând consolidarea elementelor structurale; 
  4. prin fasonare se produc mai puține pierderi și resturi de materiale pentru că este un proces exact;
  5. mecanismele de fasonare pot reduce substanțial timpul de execuție a lucrării;
  6. fiind un proces automat, se reduc și costurile cu forța de muncă manuală.

Așadar, ținând cont de faptul că etrierii sunt elemente de legătură foarte importante pentru un proiect de construcție, prelucrarea lor cât mai exactă este importantă pentru a se asigura o structură de rezistență stabilă. În plus, prin fasonarea automată, se eficientizeaza timpul de construcție și resursele. 

Articolul 6 beneficii ale fasonării etrierilor din oțel beton apare prima dată în Stiri Zilnic.