Desfășori o activitate cu potențiale efecte asupra mediului? Iată ce obligații legale ai de îndeplinit

În condițiile în care problemele de mediu devin tot mai greu de gestionat și soluționat, legislația națională de mediu a introdus noi măsuri privind protecția mediului, urmărind astfel o responsabilizare a membrilor societății, în special cei care desfășoară activități economice.

În prezent, efectuarea activităților economice cu potențial impact asupra mediului este posibilă în contextul în care este respectată legislația de mediu în vigoare. În mod cert, în funcție de tipul activității și de sectorul în care activează, operatorii economici au de îndeplinit numeroase obligații de mediu.

Astfel, dacă desfășori o astfel de activitate, prioritar este să demarezi procedura de obtinere autorizatie mediu. Aceasta are un rol cheie în stabilirea cadrului de funcționare a activității tale din punct de vedere mediu.

Ce rol joacă autorizatia de mediu în contextul desfășurării unei activități cu impact asupra mediului?

Cu certitudine, un agent economic care realizează o activitate cu impact asupra mediului are obligația de a obține autorizația de mediu și viza anuala autorizatii de mediu. Fără aceste documente importante, acesta nu își poate desfășura activitatea. 

Însă, înainte de orice acțiune demarată, este necesar ca operatorul economic să verifice dacă obiectul său de activitate se regăsește sub un cod CAEN autorizabil. Astfel, poate consulta anexa nr. 1 din Ordinul nr. 1798/2007, unde este prevăzută lista codurilor CAEN, dar și excepțiile ei. În acest mod, agentul economic va fi sigur dacă trebuie să pregătească documentația pentru obținerea autorizației de mediu sau nu.

Pe scurt, autorizatia de mediu este actul emis de Agenția pentru Protecția Mediului în vederea reglementării proceselor operaționale cu efecte asupra mediului întreprinse de operatorii economici. 

Practic, prin intermediul ei poți controla mult mai eficient și în acord cu prevederile legale activitățile pe care le desfășori. Mai mult decât atât, acest document devine un instrument managerial prin care:

  • Analizezi efectele generate asupra mediului;
  • Stabilești un set de măsuri corective pentru realizarea activității într-un mod în care este minimizat impactul asupra mediului;
  • Stabilești noi obiective de mediu pentru îmbunătățirea nivelului de performanță atins la nivel de organizație.

În plus, un aspect important pentru desfășurarea activității tale este implementarea unui management eficient și sustenabil al deșeurilor. La momentul actual, cadrul legal prevede numeroase obligații de mediu pentru agenții economici care generează și/sau dețin deșeuri. Printre principalele obligații menționăm:

  • Realizarea unui program de prevenire și reducere deșeuri (acesta fiind o nouă măsură obligatorie ce promovează un management durabil al deșeurilor);
  • Efectuarea raportării anuale a deșeurilor sau alte raportări periodice către APM, ANPM;
  • Monitorizări emisii etc.

În concluzie, dacă desfășori o activitate cu impact asupra mediului este prioritar să respecți cadrul legal în vigoare și să integrezi în strategia ta de business direcții de dezvoltare a activității cât mai eficiente și sustenabile.

Articolul Desfășori o activitate cu potențiale efecte asupra mediului? Iată ce obligații legale ai de îndeplinit apare prima dată în Stiri Zilnic.