Cabinet psihiatrie – Probleme de sanatate mintala la copii si adolescenti

Copiii care dezvolta probleme de sanatate mintala nu sunt atat de rari pe cat s-ar putea crede, iar rata este similara cu cea a adultilor. Astazi, fiecare al douazecilea copil si fiecare al douazecilea tanar, are o boala mintala care necesita tratament la un cabinet psihiatrie

Aproximativ fiecare al cincilea copil se plange de afectiuni psihosomatice. Un total de aproximativ 18% dintre copii si tineri au probleme de sanatate mintala, potrivit unui studiu. In practica sa, Dr. Mihaela Dumitru are copii hiperactivi (ADHD), cu probleme de comportament sau agresivi, si deseori, baietii sunt cei care isi exprima stresul si conflictele in acest fel. Bineinteles, ei atrag imediat atentia, pentru ca deranjeaza profesorii la clasa, nu-si asculta parintii, se lupta constant cu colegii, nu se pot concentra, au dificultati de invatare.

Mai putin usor de recunoscut, sunt tulburarile de liniste precum depresia, fobiile si atacurile de panica. Baietii si fetele cu tulburari de alimentatie precum anorexia vin la cabinetul de psihiatrie mai rar, nu pentru ca aceasta boala psihica este prea rara, ci pentru ca cei afectati sunt trimisi la tratament doar foarte tarziu, adesea prea tarziu. 

Fetele tinere care acorda atentie siluetei lor pentru a corespunde imaginii corporale slabe si complet nesanatoase a vremurilor noastre, castiga in primul rand admiratia lumii exterioare pentru disciplina cu care isi refuza mancarea. Astfel de fete ar trebui sa mearga la un cabinet psihiatrie.

Simptomele bolilor psihice

In general, insa, simptomele bolilor psihice sunt acum mai bine recunoscute de medicii generalisti, psihologii scolari, dar si de profesori si educatori. Astazi, un copil primeste ajutor mai rapid pentru ca exista mai multi specialisti in oferta decat acum 30 de ani. Dar si numarul tulburarilor mintale este in crestere. 

Exista o suprasolicitare senzoriala enorma, declansata de un consum prea mare de media si de asezarea in fata computerului. La aceasta contribuie si obsesia pentru perfectiune. Pretentiile la adresa copiilor, in special in scolile secundare, au crescut. 

Ceea ce conteaza este copilul care functioneaza perfect. Exista putine nise astazi care nu sunt supraformate intelectual sau supraincarcate de cunostinte. Exista mai putina libertate. Presiunea care apare in acest fel cauta alinare.

Parintii nu sunt de vina

Cand parintii isi duc copilul la un cabinet psihiatrie, precum Dr. Mihaela Dumitru, ei isi atribuie mai intai sentimentele de vinovatie cu care sunt impovarati. Cu exceptia cazului in care l-au maltratat, abuzat, incuiat in subsol sau infometat, ei nu sunt de vina pentru tulburarea mintala a copilului. 

Toti parintii vor sa fie parinti buni. Cu toate acestea, conceptele educationale care au functionat bine pentru primul si al doilea copil, ar putea sa nu functioneze pentru al treilea copil. Daca copilul tau are astfel de probleme, ar trebui sa vii cu el la un cabinet psihiatrie. 

Articolul Cabinet psihiatrie – Probleme de sanatate mintala la copii si adolescenti apare prima dată în Stiri Zilnic.