Karidopita – prăjitură cu nucă grecească

Mod De Preparare

Karidopita sau Karithdopita este o prăjitură cu origini grecești. Aceasta este extrem de aromată, mai ales dacă este realizată cu condimente și coniac de calitate. Numele karidopita provine din limba greacă (karydia – nuci și pita – plăcintă). Acest tip de prăjitură plin de sirop delicios se servește alături de iaurt grecesc și cafea grecească autentică.

Cum se face karidopita – prăjitură cu nucă grecească

1. Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele.
2. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă.
3. Într-o tavă de copt (aproximativ 30×20) se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii.
4. În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se aduc la fierbere. Apoi se oprește focul.
5. Prăjitura se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform.
6. Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură.
7. Karidopita se lasă se se odihnească (ideal ar fi peste noapte) pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul.
8. Prăjitura se decorează cu nucă tocată și răzătură de lămâie.

Evaluează
Alte rețete

greceasca nuca prajitura