Ajvar – zacusa de ardei sârbească

Mod De Preparare

Ajvarul (se pronunță aivar) este un preparat balcanic popular în Serbia, Macedonia și Croația. Originile sale s-au pierdut în negura timpului și se presupune că nunmele ajvar vine din limba turcă, cuvântul havyar ceea ce înseamnă caviar.

În trecut, Serbia era unul dintre cei mai mari producători de caviar provenind de la sturioni. După ce producția a început să scadă, sârbii au început să vândă avjar roșu (caviar roșu sau caviar vegetarian). În zona balcanică i se mai spune și zacusca săracului, datorită simplității ingredientelor.

Ajvarul este un preparat dulce, mult mai dulce ca varianta sa ce conține vinete. Se servește pe pâine sau alături de diferite fripturi.

Cum se prepară ajvar – rețeta de zacusă de ardei sârbească

1. Încălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Între timp spală și șterge ardeii. Pune ardeii pe tava de aragaz și gătește-i până ce pielea lor se înnegrește și se desprinde ușor. Ai grijă ca, din când în când, să-i întorci pe toate părțile pentru a se coace uniform.

2. Pune ardeii calzi într-un vas de plastic și acoperă-i cu un capac sau cu folie alimentară pentru ca pielea ardeilor să se înmoaie și se curețe mai ușor. Ține ardeii în vasul de plastic peste noapte.

3. A doua zi, toacă ardeii cu cuțitul, cu ajutorul unui robot de bucătărie sau a mașinii de tocat carne. Pune puțin ulei la încălzit într-o tigaie sau oală cu fundul dublu încăpătoare. Adaugă ardeii și restul de ulei. Timp de 20 de minute lăsăm ardeii să absoarbă uleiul amestecând ușor.

4. Continuam amestecarea, dăm amestecul de ulei și ardei în fiert și apoi setăm flacăra aragazului la minim. Nu te opri din amestecare, pentru că vei risca lipirea ajvarului de fundul tigăii. Ajvarul este gata atunci când lichidul se evaporă și rezultă un amestec gros de ardei. Acest proces poate dura de la 30 de minute până la 3 ore în funcție de ardei.

5. Spre sfârșit adăugăm oțetul, sarea și, dacă dorim, ardeiul iute tocat mărunt.

6. Borcanele și se spală și se introduc in aragaz timp de 30 de minute la 100 grade Celsius. După acest timp, ajvarul cald se pune în borcanele fierbinți, având grijă să umplem fără a lăsa goluri de aer.

7. Borcanele umplute se pun în cuptor la 100 de grade Celsius timp de 20 de minute sau până ce se formează o crustă deasupra. Se închid cu capac și se acoperă cu prosoape. Se lasă să se răcească timp de 36 până la 48 de ore înainte de a fi depozitate la loc rece și răcoros.