Midii

Midiile sunt considerate o delicatesă – și pe bune dreptate. Ele sunt servite în cele mai bune restaurante ale lumii, dar poți să le prepari și la tine acasă.

Midiile sunt un tip de moluște cu cochilia solidă, care trăiesc în grupuri mari în Marea Mediterană și în Marea Neagră, dar și pe coasta Californiei, Japoniei și Africii de Sud.

Fără midii, apa marină nu ar putea să fie filtrată la fel de bine. Ele filtrează 82 de litri de apă marină în numai o zi, reținând nu numai oxigen, ci și agenți periculoși, de tipul bacteriilor și substanțelor chimice toxice. Din cauza poluării, 60% din midii au defecte genetice – însă nu se cunosc efectele pe care aceste mutații le pot avea asupra corpului uman, potrivit Live Strong.

Cu toate acestea, midiile au și macronutrienți și micronutrienți esențiali. Ele au foarte multe proteine și puțini carbohidrați și grăsimi, făcându-le perfecte pentru o dietă echilibrată. Mai mult, conțin vitamina B-12, fosfor și fier.

Iată cum poți prepara midii la tine acasă:

  1. Se aleg midiile – cele care sunt deschise se aruncă.
  2. Se curăță foarte bine midiile cu apă rece, cochilia frecându-se cu o perie sub jetul de apă. Dacă au depuneri calcaroase, se elimină cu un cuțit.
  3. Se pune uleiul la încins împreună cu untul, iar între timp cățeii de usturoi se zdrobesc.
  4. În ulei se adaugă cățeii de usturoi. După un minut, se pune și vinul.
  5. După ce vinul a început să fiarbă, se adaugă în tigaie midiile și se amestecă.
  6. Vasul se acoperă cu un capac și se lasă aproximativ cinci minute (cât să se deschidă toate cochiliile).
  7. Midiile se scot și se așază într-un bol nu foarte adânc.
  8. Sosul se lasă pe foc până scade, iar înainte de a fi gata se adaugă zeama de lămâie, precum și sare și piper după gust.
  9. Sosul se toarnă peste midii, iar acestea se servesc imediat.

Foto: 123rf.com