Calcan la cuptor

Mod De Preparare

Peștele calcan este unul dintre cei mai gustoși pești și poate fi pescuit în Marea Neagră. Are o carne dulce și fragedă și este foarte apreciat printre iubitorii de preparate cu pește. Un alt avantaj este faptul că acest pește are puține oase și poate fi mâncat cu ușurință.

Cu ani în urmă, în România, calcanul era un pește accesibil și chiar era considerat peștele săracilor. În prezent însă,  prețul a crescut foarte mult, atât în restaurante, cât și în hipermarketuri. Calcanul conține proteine, vitamina B12, seleniu, niacina, magneziu și fosfor. Peştele este bogat în acizi graşi omega-3 care reduc riscul bolilor de inimă şi ale arterelor, întăresc sistemul imunitar. Specialiștii susțin că un consum regulat de carne albă ajută organismul în prevenirea a numeroase afecțiuni.

Calcan poate fi pregătit în diverse rețete, fie la cuptor, fie la grătar, fie prăjit. Pentru a-i păstra gustul deosebit însă, vă recomandăm o rețetă de calcan la cuptor.

Cum se gătește calcan la cuptor

  1. Se spală bine peștele (curățat înainte de intestine).
  2. Legumele tăiate și presărate cu sare și piper le așezăm într-un strat subțire într-o tavă sau un vas yena.
  3. Peste legume turnăm puțin ulei și vinul alb.
  4. Peste ele așezăm peștele cu sare, piper și puțin cimbru. Punem, de asemenea, și foile de dafin.
  5. Se dă peștele la cuptorul preînăalzit în prealabil. Se lasă 10 minute și apoi îl întoarcem pentru a se întrepătrunde aromele.
  6. După aproximativ 20-25 de minute, pește și legumele sunt gata.
calcan retete

Calcan la cuptor

Calcanul se poate face și la grătar, dar și părjit, însă gătit la cuptor, carnea rămâne fragedă, suculentă și dulceagă. Calcanul astfel preparat poate fi mâncat simplu, alături de legumele cu care a fost pregătit. De asemenea, poate fi însoțit de diverse garnituri, de orez, cartofi sau salate aromate.

Alte rețete apreciate: