Pleșcaviță

Pleșcavița este un fel de mâncare aromat, cu origini balcanice, care provine din Serbia, unde poartă denumirea de „pljeskavica’.

Pleșcavița este o chiftea mare din carne cu condimente. Este făcută din carne de porc, de vită, de miel sau o combinație din acestea. Se servește adeseori împreună cu ceapă, murături și lapte cu caimac, alături de o chiflă. Uneori, pleșcavița este așezată direct în chiflă.

Ca gust și aspect, aduce foarte mult aminte de clasicul hamburger. Dacă ingredientele de bază la hamburgeri sunt însă carnea tocată și pesmetul, pleșcavița are adeseori și ceapă adăugată în compoziție.

Pleșcavița este un produs foarte popular în restaurantele de tip fast-food. Fiind un preparat ușor de gătit, nici nu este de mirare. Dar dacă vrei o variantă mai sănătoasă a ei, în care știi ce pui, o poți pregăti chiar tu acasă.

  1. Se taie ceapa mărunt și se călește într-o lingură de ulei. Când începe să se înmoaie, se pune într-un vas separat și se lasă la răcit.
  2. Se pisează bine usturoiul.
  3. Carnea tocată se amestecă cu ceapa călită, cu usturoiul pisat și cu condimentele și se pasează apoi într-un robot de bucătărie, până devine ca un aluat.
  4. Se modelează aluatul din carne sub forma unei bile și se lasă la frigider timp de o oră.
  5. Cât bila de carne stă la frigider, puteți pregăti o garnitură: cartofi prăjiți, piure sau salată de varză.
  6. Aluatul din carne îl împărțim în patru bile, pe care le aplatizăm apoi cu mâinile unse cu ulei, până când ajung la grosimea de 1 centimetru.
  7. Chiftelele se prăjesc apoi într-o tigaie de teflon sau pe grătar.
  8. Se servesc calde, cu chifle și garnitură.

Foto: 123rf.com