Salam de biscuiți de post

Cine nu iubește salamul de biscuiți? Moale și aromat, acest desert a fost savurat de foarte multe dintre noi în copilărie.

Salamul de biscuiți este un deliciu consumat în mai multe țări, chiar dacă sub nume diferite. În Turcia, i se spune „prăjitură mozaic’. În Grecia, i se spune „Mosaiko’ sau „Kormos’. La noi, numele este dat de aspectul de cilindru al desertului și de mozaicul din interior, care aduce aminte de un salam clasic. Se spune că salamul de biscuiți românesc a apărut ca răspuns la criza de alimente din perioada comunistă.

La bază, salamul de biscuiți are câteva ingrediente simple, care se găsesc în orice bucătărie: biscuiți, cacao, unt și ouă. Dar ce facem dacă ținem post sau urmăm o dietă vegană? În oricare dintre aceste două situații, răspunsul este simplu: salam de biscuiți de post!

Salamul de biscuiți de post păstrează gustul deosebit al desertului original, fără a mai fi însă nevoie de ingrediente de origine animală. Iată cât de simplu se prepară:

  1. Biscuiții se fărămițează bine și se amestecă cu 150 de ml de apă și esența de rom. Se lasă la înmuiat.
  2. Într-o cratiță, punem zahăr, cacao și restul de apă. Amestecăm bine și lăsăm pe foc până fierb.
  3. Când încep să se formeze bule la suprafață, cratița se ia de pe foc și se adaugă în amestec margarina.
  4. Cât încă este caldă, compoziția cu cacao se toarnă peste biscuiți, alături de stafide.
  5. Dacă amestecul este prea moale, mai poți fărămița câțiva biscuiți. Dacă este prea tare, mai poți adăuga câteva lingurițe de apă.
  6. Când obții consistența dorită, rulează totul cu ajutorul unei folii alimentare și lasă salamul la rece.
  7. Servește salamul tăiat felii, alături de un ceai bun.

Foto: YouTube/AYLIN