Gem de gutui

Când mâncam gem de gutui în copilărie, era un adevărat deliciu. Dulceața aromată a gutuilor făcea din acest preparat un desert pe care toată lumea îl adora!

Gemul de gutui este cunoscut și drept marmeladă, chiar dacă aceasta din urmă este pregătită în mod normal cu portocale. Îl poți mânca simplu, alături de un ceai, sau în combinație cu pâine, biscuiți, gofre, clătite, foietaj sau foi de napolitane.

Ce-i drept, gem de gutui poți găsi foarte ușor la magazin. Însă acesta poate ajunge să te coste mai mult decât te-ar fi costat pregătirea lui în casă. În plus, dacă îl cumperi direct de la magazin, vei rata ocazia ca întreaga ta casă să se umple de miresmele îmbietoare de gutui și vanilie.

Dacă vrei să afli rețeta de gem de gutui, urmează pașii de mai jos.

  1. Spală gutuile, taie-le în felii și curăță-le de semințe.
  2. Pune gutuile într-o oală mare în care ai pus în prealabil apa rece și zeama de la lămâie.
  3. Pune oala pe foc, la fiert. Lasă să atingă punctul de fierbere, apoi mai ține-o 10 minute pe foc.
  4. Ia oala de pe foc și separă zeama în care au fiert fructele cu ajutorul unei site sau strecurători.
  5. Gutuile se pun înapoi în oală, alături de zahăr și un pahar de apă.
  6. Lasă la fiert până când compoziția scade, aproximativ 30 de minute.
  7. În timpul fierberii, adaugă și fiola de esență de vanilie. Pentru un plus de savoare, poți adăuga și un bețișor de scorțișoară în oală.
  8. Când este gata, toarnă gemul de gutui în borcane sterilizate și închide-le cu capace care au fost, de asemenea, sterilizate în prealabil.
  9. Lasă borcanele la răcit, acoperite de un prosop de bucătărie. Când s-au răcit, le poți pune în dulap sau în cămară și să te bucuri de ele pentru o perioadă îndelungată de timp.

Foto – 123rf.com