În ce constă blefaroplastia și când este recomandată?

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală care poate îmbunătăți aspectul pleoapelor prin eliminarea surplusului de piele, a grăsimii sau a țesutului muscular care provoacă lăsarea acestora și creează aspectul de „ochi obosiți” sau „pleoape căzute”. Poate fie efectuată atât din motive medicale, cât și din motive estetice. Află ce presupune o astfel de procedură și când este ea recomandată!

Ce presupune o operație de blefaroplastie?

Există două tipuri de blefaroplastie: superioară și cea inferioară. Blefaroplastia superioară presupune corectarea pleoapelor superioare, iar cea inferioară a pleoapelor inferioare. 

Există diferite tehnici chirurgicale pentru blefaroplastie, iar chirurgul o va alege cea mai potrivită în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului. În general însă, indiferent de tipul de blefaroplastie, chirurgul va face incizii mici în zonele cu exces de piele sau grăsime și va îndepărta țesutul nedorit. În unele cazuri, poate fi necesară și redistribuirea grăsimii pentru a obține un aspect mai armonios. La nivelul pleoapei inferioare, procedura este mai complexă din cauza structurii anatomice specifice. Indiferent de tipul de blefaroplastie, aceasta se va desfășura sub anestezie locală.

După intervenție, este normal să apară umflături și vânătăi în jurul ochilor.  Poți face cicatrici, dar acestea sunt minime și se vor estompa și mai mult în timp.

Când și cui este recomandată blefaroplastia?

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală recomandată în mod obișnuit persoanelor de vârstă înaintată. Cu toate acestea, poate fi solicitată și de persoanele mai tinere care doresc să corecteze aspectul pleoapelor, fie din motive estetice, fie pentru că excesul de piele și/sau grăsime din zona respectivă le afectează vederea și calitatea vieții. Este o procedură la care reprezentanții ambelor sexe pot apela.

Principalele motive pentru care este recomandată această procedură includ surplusul de piele și grăsimea care se acumulează la nivelul pleoapelor, provocând un aspect îmbătrânit, senzația de ochi obosiți și dificultăți în activități precum cititul sau utilizarea calculatorului. Blefaroplastia poate fi de real folos în aceste cazuri, însă este important de menționat că nu este recomandată tuturor. Persoanele cu diabet, ochi uscat, hipertiroidism, boli cardiovasculare sau anumite afecțiuni oftalmice, cum ar fi dezlipirea de retină sau glaucomul, nu sunt considerate candidați potriviți pentru blefaroplastie.

Ce rezultate se pot obține?

Blefaroplastia este o intervenție chirurgicală care își propune să îmbunătățească aspectul estetic al ochilor, fiind capabilă să elimine excesul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor superioare și inferioare. Astfel, ochii pot dobândi un aspect mai tânăr și mai odihnit. O operație de blefaroplastie reușită poate șterge cu succes 10-15 ani de pe chip, iar rezultatele pot fi definitive.

Dacă alegi să faci o blefaroplastie, este important să urmezi indicațiile medicului pe parcursul perioadei de recuperare. Firele se scot în decurs de 5-7 zile, iar edemul și echimozele dispar, de regulă, până la sfârșitul primei săptămâni. În această perioadă, se recomandă odihna și evitarea solicitării excesive a ochilor. De asemenea, timp de două săptămâni nu se pot folosi lentile de contact și este indicată evitarea machiajului sau a aplicării de alte produse cosmetice.

Blefaroplastia este o procedură chirurgicală ce presupune îmbunătățirea aspectului pleoapelor și este recomandată persoanelor care se confruntă cu semne de îmbătrânire sau disconfort datorate pleoapelor lăsate. Această procedură poate fi realizată atât din motive estetice, pentru a obține un aspect mai tânăr și mai odihnit, cât și din motive funcționale, pentru a îmbunătăți vederea în cazul în care pleoapele căzute afectează câmpul vizual. Rezultatele obținute sunt de obicei de durată și pot avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine a pacientului. Un chirurg plastician îți poate spune dacă este o procedură potrivită și pentru tine!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu înlocuiesc consultul medical. Pentru informații detaliate despre blefaroplastie și indicațiile sale, programează-te la o consultație de specialitate! 

Surse: 

https://www.medlife.ro/articole-medicale/blefaroplastia-cand-se-recomanda-cum-se-realizeaza-procedura-si-cat-dureaza-recuperarea.html

https://www.medlife.ro/articole-medicale/cicatricile-semne-pentru-totdeauna.html

Articolul În ce constă blefaroplastia și când este recomandată? apare prima dată în Stiri Zilnic.