Ce este yoga?

Ce este yoga?

Yoga este o practica fizica, mentala si spirituala cu origini in India antica, care are scopul de a unifica corpul, mintea si spiritul. Acesta discipline milenare este recunoscuta pentru beneficiile sale numeros in imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii. Yoga nu este doar o serie de exercitii fizice, ci si o metoda de a atinge echilibrul interior si de a cultiva o stare de bine prin meditatie, respiratie controlata si adoptarea de posturi specifice.

Istoria yoga

Yoga isi are radacinile in civilizatia Indus-Sarasvati din Nordul Indiei, acum aproximativ 5.000 de ani. Textele vechi precum Vedele, Upanisadele si Bhagavad Gita discuta despre yoga in diferite forme. In aceste texte, yoga este prezentata ca o cale spre eliberare spirituala. Patanjali, un savant antic, a sistematizat practicile yoga in “Yoga Sutra” in jurul anului 400 i.e.n., document care este adesea considerat fundamentul filosofic al yoga clasice. “Yoga Sutra” stabileste opt trepte sau “ramuri” ale yoga, cunoscute sub numele de Ashtanga Yoga, care includ aspecte etice, posturi fizice, controlul respiratiei, retragerea simturilor, concentrarea, meditatia si iluminarea.

Practici si stiluri de yoga

Exista multe stiluri de yoga, fiecare adaptandu-se la diferite preferinte si necesitati. Hatha Yoga este probabil cel mai cunoscut stil si este adesea practicat pentru sanatatea si flexibilitatea corpului. Ashtanga Yoga, cunoscuta pentru intensitatea sa, urmareste un anumit set de posturi executate rapid unul dupa altul, legate prin respiratie. Vinyasa Yoga, similara cu Ashtanga, se concentreaza pe fluxul dinamic dintre posturi. Iyengar Yoga este renumita pentru utilizarea accesoriilor si pentru accentul pe alinierea precisa a corpului. Kundalini Yoga se concentreaza pe trezirea energiei Kundalini, situata la baza coloanei vertebrale, printr-o combinatie de posturi specifice, cantece (mantra), respiratie controlata si meditatie.

Beneficiile practicii yoga

Beneficiile yoga sunt extinse si variaza de la imbunatatirea flexibilitatii si a fortei pana la reducerea stresului si ameliorarea anxietatii. Practicarea regulata poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea calitatii somnului, cresterea concentrarii si ameliorarea simptomelor de depresie. Pe langa aceste beneficii fizice si emotionale, multi practicanti raporteaza o senzatie crescuta de bine si de pace interioara, elemente care contribuie significant la sanatatea mentala.

Yoga in viata de zi cu zi

Integrarea yoga in viata de zi cu zi poate incepe cu cateva minute de practica zilnica. Multe persoane gasesc utila initierea in yoga prin clase conduse de un instructor calificat, dar exista si numeroase resurse online pentru cei care prefera sa practice acasa. Pe masura ce te familiarizezi cu diferitele posturi si tehnici, vei putea sa creezi o rutina personala care sa se potriveasca cel mai bine nevoilor tale. Indiferent de modul in care alegi sa practice, yoga ofera un spatiu valoros pentru reflectie si auto-dezvoltare, fiind un suport constant in explorarea si cultivarea unui stil de viata echilibrat si constient.

Articolul Ce este yoga? apare prima dată în Stiri Zilnic.