Ce este Craciunul?

Ce este Craciunul?

Craciunul este o sarbatoare crestina ce celebreaza nasterea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, conform traditiilor crestine. Aceasta sarbatoare are loc pe data de 25 decembrie in majoritatea tarilor occidentale, in timp ce unele biserici ortodoxe care urmeaza calendarul iulian il celebreaza pe 7 ianuarie. Craciunul este recunoscut nu doar ca o sarbatoare religioasa, ci si ca un fenomen cultural vast, sarbatorit de o multime de oameni din intreaga lume, indiferent de convingerile religioase.

Originea si semnificatia Craciunului

Termenul “Craciun” provine din limba engleza veche, “Cristes maesse”, care inseamna “Masa lui Cristos”. Istoria Craciunului este bogata si inradacinata in multe traditii religioase si culturale de-a lungul secolelor. Initial, data de 25 decembrie a fost aleasa pentru a coincide cu solstitiul de iarna si sarbatorile pagane romane, cum ar fi Saturnalia. Prin stabilirea acestei date, Biserica Crestina a incercat sa adopte si sa transforme traditiile existente in celebrarea nasterii lui Cristos.

Semnificatia religioasa a Craciunului este aceea de a recunoaste si sarbatori venirea pe lume a Mantuitorului umanitatii, Iisus Hristos. Crestinii considera acest eveniment ca fiind inceputul celei mai mari povesti de iubire dintre Dumnezeu si oameni, printr-o incarnare umana a divinitatii. Aceasta sarbatoare este, de asemenea, asociata cu ideea de renastere si lumina in cele mai intunecate zile ale anului.

Traditii si obiceiuri de Craciun

Craciunul este insotit de multe traditii si obiceiuri, multe dintre acestea variaza de la o regiune la alta. Decorarea bradului de Craciun, schimbul de cadouri, colindele si pregatirea de mese festive sunt cateva dintre cele mai comune practici. Bradul de Craciun, adesea un brad impodobit cu luminite, globuri si alte decoratiuni, este un simbol iconic al sarbatorii. El reprezinta viata si lumina in mijlocul iernii aspre.

In multe case, pregatirile pentru Craciun incep cu mult inainte de 25 decembrie. Oamenii isi decoreaza casele, pregatesc bucate speciale si trimit felicitari de sarbatori. Pe langa acestea, multe comunitati organizeaza evenimente caritabile, oferind ajutor celor nevoiasi, ceea ce reflecta spiritul de generozitate si bunavointa asociat adesea cu aceasta perioada a anului.

Craciunul in jurul lumii

Desi esenta Craciunului – celebrarea nasterii lui Iisus – este aceeasi peste tot, modul in care este sarbatorit poate varia semnificativ de la o cultura la alta. De exemplu, in tarile nordice, Craciunul vine la pachet cu povesti despre Mos Craciun, un personaj mitic care aduce cadouri copiilor cuminti. In tarile Sud-Americane, procesiunile si reprezentatiile de strada, care evoca calatoria Mariei si a lui Iosif si cautarea unui loc pentru nasterea lui Iisus, sunt comune.

In regiunile ortodoxe est-europene, Craciunul este adesea precedat de un post de aproape 40 de zile, iar felurile de mancare pregatite reflecta acest fapt, fiind in mare parte de post. In Noaptea de Craciun, dupa slujba religioasa, familiile se reunesc pentru a savura bucate traditionale care variaza de la tara la tara.

Spiritul Craciunului in lumea contemporana

In ciuda comercializarii extensive si a pierderii unei parti din semnificatia religioasa pentru unii oameni, spiritul Craciunului continua sa fie unul de pace, iubire si comuniune. Este o perioada a anului cand multe persoane se opresc din rutina zilnica pentru a petrece timp cu familia si prietenii, pentru a reflecta asupra anului care se incheie si pentru a impartasi sperante pentru anul ce va veni.

Indiferent de modul in care este sarbatorit, Craciunul ramane un punct forte al calendarului multor culturi din intreaga lume, fiind o perioada de sarbatoare, reculegere si, nu in ultimul rand, de speranta si bucurie. De la mic la mare, fiecare poate gasi ceva de valorizat si de celebrat in aceasta perioada a anului, facand din Craciun una dintre cele mai iubite si asteptate sarbatori din lume.

Articolul Ce este Craciunul? apare prima dată în Stiri Zilnic.