Cat de des se face detartraj?

Ce este detartrajul?

Detartrajul este un procedeu dentar profesional care are ca scop indepartarea tartrului acumulat pe dinti si sub linia gingiei. Tartrul este format dintr-un amestec de bacterii, proteine si resturi alimentare care se mineralizeaza pe dinti, formand un strat dur. Daca nu este eliminat, acesta poate duce la afectiuni serioase ale gingiilor, pierderea dintilor si alte probleme de sanatate orala. Prin urmare, detartrajul este o parte esentiala in mentinerea sanatatii dentare.

Frecventa recomandata pentru detartraj

Frecventa cu care trebuie realizat detartrajul variaza de la o persoana la alta, in functie de mai multi factori, inclusiv de sanatatea orala generala, de dieta, de obiceiurile de igiena orala si de predispozitia genetica la formarea tartrului. In mod general, dentistii recomanda efectuarea detartrajului o data la fiecare 6 luni. Totusi, pentru persoanele care sufera de boli ale gingiilor sau care tind sa acumuleze tartru mai repede, poate fi necesar un detartraj mai frecvent, cum ar fi la fiecare 3-4 luni.

Metode de detartraj

Există două metode principale de detartraj: manuala si cu ultrasunete. Detartrajul manual se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale, numite scalere, care sunt utilizate pentru a rascheta tartrul de pe suprafata dintilor. Aceasta metoda este eficienta, insa poate fi si destul de incomoda pentru pacient. Pe de alta parte, detartrajul cu ultrasunete foloseste vibratii de inalta frecventa pentru a disloca si a indeparta tartrul, fiind o metoda mai rapida si adesea mai putin dureroasa.

Beneficiile detartrajului regulat

Efectuarea regulata a detartrajului aduce numeroase beneficii pentru sanatatea orala. In primul rand, ajuta la prevenirea bolilor gingivale, cum ar fi gingivita si parodontita, care pot duce la retractia gingiilor si pierderea dintilor. De asemenea, detartrajul contribuie la eliminarea petelor de pe dinti, imbunatatind astfel aspectul zambetului. Pe langa acestea, procedura ajuta la prevenirea respiratiei urat mirositoare, care este adesea cauzata de bacteriile prezente in tartru.

Sfaturi pentru a reduce frecventa detartrajului

Desi detartrajul este important, exista masuri pe care le puteti lua pentru a reduce necesitatea acestuia. O buna igiena orala zilnica este esentiala; asigurati-va ca va periati dintii de doua ori pe zi si folositi ata dentara cel putin o data pe zi. De asemenea, este important sa folositi o pasta de dinti cu fluor si sa clatiti gura cu apa de gura antibacteriana. O dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume si saraca in zaharuri si acizi, poate ajuta de asemenea la prevenirea acumularii tartrului. In final, nu uitati sa vizitati regulat dentistul pentru controale si curatari profesionale.

Articolul Cat de des se face detartraj? apare prima dată în Stiri Zilnic.